Jouni Jalarvo polkaisee taas teatterikiertueelle — Viiru ja Pesonen vierailevat päiväkodeissa ja kouluissa

13.4.2017 20:15
Kuva: Sari Tauru
Jouni Jalarvo aloittaa polkupyöräteatterikiertueensa ensi viikolla. Viirulle ja Pesoselle on kevääksi sovittu jo 27 vierailua.
Jouni Jalarvo aloittaa polkupyöräteatterikiertueensa ensi viikolla. Viirulle ja Pesoselle on kevääksi sovittu jo 27 vierailua.

Jouni Jalarvo on taas Pesonen. Näyttelijä palaa tunnetuimpaan rooliinsa ensi viikolla, jolloin Viirun syntymäpäivät -esitys lähtee polkupyöräteatterikiertueelle. Täksi kevääksi esityksiä on varattu jo 27.

— Halusin palata hahmon pariin, koska lapset ovat yleisönä suoria. He väittävät vastaan, ratkaisevat ongelmia ja huutavat suoraan: ”Ei se siellä ole”, Jalarvo kertoo.

Jalarvo jäi eläkkeelle Kotkan kaupunginteatterista joulukuussa 2012. Nelikymmenvuotisella työurallaan hän ehti näytellä Pesosta useaan otteeseen. Ensimmäisen kerran vuonna 1999 ja viimeksi 2013.

— Nyt on menossa viides Viirun syntymäpäiväkirja. Tähän mennessä kirjoihin on kertynyt 14 342 nimeä. Yhteensä esityksilläni on ollut 25 357 katsojaa. Pyörällä kilometrejä on taitettu 1947,1, Jalarvo lukee muistiinpanojaan.

Polkupyörä on tärkeä osa esitystä. Sen avulla Jalarvo vie näytelmää päiväkoteihin ja kouluihin ympäri Kymenlaaksoa. Viiru-nukke keikkuu ohjaustankoon kiinnitetyssä korissa ja näyttelijän itse tekemät lavasteet kulkevat mukana pyörän peräkärryssä.

— Ensin meidän oli tarkoitus esittää tätä teatterissa ja tuoda lapset tänne. Minusta tuntui kuitenkin hassulta, että lasten pitäisi raahautua puoleksi tunniksi teatterille, joten päätin viedä esityksen sinne, missä lapset ovat.

Esitys perustuu Sven Nordqvistin lastenkirjaan. Sen alkuperäinen ohjaaja oli Arimo Haltsonen, joka on myös dramatisoinut teoksen. Nyt Jalarvo ohjaa itse itseään. Ylimääräisenä silmäparina on ollut teatteriohjaaja Marielle Eklund-Vasama.

Viirun syntymäpäivät -esitystä voi tiedustella päiväkotiin tai kouluun osoitteesta eeva-liisa kuokka@kotka.fi.

Outi Palmu