Katso paraatityttöjen kuvia menneiltä Meripäiviltä

27.7.2016 6:30
Rankkasade kasteli Kotkansaaren 5.8.1978 ennen avajaisia. Sade taukosi juuri ennen paraatin alkua, mutta osallistujien jalat kastuivat suurissa lammikoissa.
Rankkasade kasteli Kotkansaaren 5.8.1978 ennen avajaisia. Sade taukosi juuri ennen paraatin alkua, mutta osallistujien jalat kastuivat suurissa lammikoissa.
Kymenlaakson messujen avajaisissa 31.7.1976 marssineessa paraatityttöryhmässä oli 24 jäsentä. Kotkan kaupungintalon rappusilla otetussa kuvassa Mia Holmberg on oikeanpuoleisen rivin toiseksi viimeisenä.
Vuoden 1976 Kymenlaakson messujen avajaisparaati ohittamassa Kotkan linja-autoaseman toria Kymenlaaksonkadulla.
Meripäivillä 3.8.1979 avajaisissa oli tuulinen sää. Paraatitytöillä oli laivaston hatut, joissa oli kiinni pitelemistä. Kuva Kotkan kauppatorilta.
Amerikan Päivät järjestettiin vuonna 1981 Kotkassa. Paraatitytöt pääsivät esiintymään myös Helsingin Suurtorille amerikkalaishenkisissä hatuissaan.
Vuoden 2001 Meripäivillä oli paraatityttöjen 25-vuotisjuhlavuosi.
Kotkan Naisvoimistelijoiden paraatityttö Mia Holmberg arvelee osallistuneensa noin 15:een avajaisparaatiin.

Kotkan Meripäivien avajaisparaatissa marssii tänä vuonna Kotkan Naisvoimistelijoita kolmessa ryhmässä. Kulkueen kärjessä lipunkantajan ja poliisien perässä tulevat huiskatytöiksi kutsuttu ryhmä, myöhemmin pikkutytöt ja Paraatitytöt 40 vuotta -ryhmä.

Meripäivien avajaisissa paraatitytöt olivat mukana ensimmäistä kertaa vuonna 1976. Heidän ensiesiintymisensä oli edellisellä viikolla Kymenlaakson messujen avajaisissa.

Torstaina kulkueessa on mukana kahdeksan tyttöä, jotka olivat mukana ensimmäisessä paraatityttöjen ryhmässä. Yksi heistä on kotkalainen Mia Holmberg, 69.

Tunnelmaa ei tarvitse etsiä.

— Kadut ovat täynnä väkeä ja kun Ankkurit ylös kajahtaa, tulee valtavan nostalginen tunnelma, Holmberg kuvailee.

Meripäivien avajaisparaati kulkee torstaina 28. heinäkuuta Keskuskadun päästä Kotkan torille, lähtö on kello 18.

Tiina Katajisto