Kommentti: Panama-papereiden luovutuspyyntö näyttää verottajan ripsiliikkeeltä

2.5.2016 12:59

Yle tekee täysin oikein kieltäytyessään luovuttamasta ns. Panama-papereita niitä pyytäneelle Verohallinnolle. Papereiden avulla verottaja voisi saada montakin veronkiertäjään kiikkiin ja valtio lisää verotuloja, mutta vaakakupissa on muutakin, ehkä vielä tärkeämpää.

Kysymys on journalistien lähdesuojasta, jota ei pidä mennä murtamaan näin heppoisin perustein. Suomessa tiedotusväline voidaan pakottaa paljastamaan lähteensä, mutta silloin pitää olla kyse hyvin vakavasta rikoksesta, maanpetoksesta tai vastaavasta, jossa vankeustuomiot lähtevät kuudesta vuodesta ylöspäin. Rikosepäilyn pitäisi myös olla yksilöidympi, eikä tällainen massapyyntö, jollaisesta nyt puhutaan.

On hyvä muistaa, että lähdesuojalla ei suojella viestintävälinettä eikä yksittäistä toimittajaa tai kuvaajaa. Suojan saa tiedon antaja, jonka ei sen ansiosta tarvitse pelätä paljastuvansa. Tällä on olennainen merkitys demokratian toiminnan kannalta, kuten Panama-papereiden tapauksessa on juuri nähty. Julkisuuteen on saatu sellaista tärkeää tietoa, joka muuten olisi vaarassa jäädä pimentoon, minkä varaan verokiertäjät ja heidän lakeijansa juuri laskevatkin.

Tiedotusvälineen näkökulmasta kysymys on luottamuksesta. Ylen olisi turha kuvitella saavansa enää tulevaisuudessa tämän tyyppistä aineistoa, jos pelkona on, että sen kautta salassa pidettäviksi sovitut tiedot vuotavat ulos.

Toisaalta tiedotusvälineelle on tärkeä osoittaa lukijoilleen tai kuulijoilleen ja katsojilleen, ettei se ole viranomaisten asialla ja määräiltävissä.

Huvittava yksityiskohta on, että Ylellä ei edes ole Panama-papereita minään hypisteltävänä luovutettava nippuna vaan oikeastaan vain pääsy ja osoite näihin tietoihin.

Juha Sipilän (kesk.) hallitusta on syytetty toimettomuudesta veronkierron estämisessä ja harmaan talouden torjunnassa. Helsingin Sanomien oikeustoimittaja Susanna Reinboth voi olla hyvinkin oikeassa todettuaan maanantaina Ylen aamu-tv:ssä, että tässä on kyse verottajan halusta näyttää tomeralta toimettomuussyytösten keskellä.

Painitermein verottaja tekee ns. ripsiliikkeen: yritys ei ole todellinen, mutta toivottavasti näyttää tuomareiden eli tässä tapauksessa kansalaisten silmissä pisteiden arvoiselta suoritukselta.

Ylen mukaan noin 20 maassa verottaja on esittänyt samanlaisen pyynnön, mutta vain Suomessa prosessi on jatkunut viestinten kieltäytymisen jälkeen.

Huomenna tiistaina vietetään Maailman lehdistönvapauden päivää. Helsinki isännöi Unescon päätapahtumaa.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kymensanomat.fi

Kirjoittaja on mielipidetoimittaja.