Tutkija: “Halpuuttaminen on seuraus, ei syy”

12.3.2016 7:10
Kuva: Tapani Olkku
Maanviljelijät osoittivat perjantaina mieltä Helsingissä.
Maanviljelijät osoittivat perjantaina mieltä Helsingissä.

Kaupan keskusliikkeiden halpuuttamiskampanjat on mainittu yhtenä maatilojen talouskriisin aiheuttajista. Luonnonvarakeskuksen professori ja tutkija Jyrki Niemi näkee tilanteen kuitenkin ennemmin seurauksena kuin syynä.

— Halpuuttamiskampanjoita syytetään helposti, mutta itse näkisin, että hintojen lasku Euroopassa on mahdollistanut sen pikemmin kuin toisin päin, Niemi sanoo.

Suomi ei ole tuottajahinnoissa muusta maailmasta irrallinen saareke, vaan seuraa maailmanlaajuisia liikkeitä, korostaa Niemi.

— Suomessa ollaan riippuvaisia maailmanmarkkinahinnoista ja EU:n hintakehityksestä. Niissä ollaan oltu viime vuodet matalasuhdanteessa. Mitä täällä tapahtuu, riippuu maailman isoista markkinoista kuten Kiinasta.

Paikallisempi syy tuottajahintojen laskuun on Venäjä-pakotteiden aiheuttama kysynnän lasku.

— Niille ei näy loppua, ja vaikka ne loppuisivat huomenna, niin samanlaista määrää ja samoilla hinnoilla ei voitaisi viedä kuin ennen Venäjänkin talous on kuralla, Niemi sanoo.

Keinot vaikuttaa tuottajahintoihin ovatkin Suomessa hyvin rajalliset. Niitä vähentää myös yhteinen EU-politiikka, jota Suomikin on ollut mukana sopimassa.

Vaikka tilanne suomalaisilla maatiloilla on nyt vaikea, asiat voisivat Niemen mukaan olla vielä huonomminkin.

— Maatilojen konkursseja ei ole vielä tulossa, eikä vielä ole merkkejä siitä, että tilojen määrä olisi nykytilanteen seurauksena tippumassa nopeammin kuin se on tippunut viimeisten kymmenen vuoden aikan muuten.

— Suomessa on myös pysytty tuottavuuskilpailussa mukana. Vaikka Suomessa lähdettiin alemmalta tasolta kuin kilpailijamaissa, niin tuottavuus on kehittynyt yhtä nopeasti kuin muualla.

Tapani Olkku