Nyyti huolissaan mahdollisista opintotuen leikkauksista — vaikutuksia opiskelijoiden mielenterveyteen

3.3.2016 16:45
Kuva: Lumikki Haaja
Toimeentuleminen ja talous ovat yleisiä huolenaiheita opiskelijoilla.
Toimeentuleminen ja talous ovat yleisiä huolenaiheita opiskelijoilla.

Opiskelijoiden mielenterveys huolettaa Nyytiä yhä enemmän, etenkin jos opintotuen leikkausesitys menee läpi. Yleisin terveyshaitta opiskelijoiden keskuudessa ovat juuri mielenterveysongelmat. Opiskelijoiden mielenterveyttä edistävä Nyyti katsoo, että riittävän toimeentulon katsotaan parantavan mielenterveyttä sekä tukevan opintojen etenemistä ja opiskelukykyä

Toiminnanjohtaja Minna Savolainen huomauttaa yhdistyksen tiedotteessa, että opintotuen leikkausesitys myös heikentää jaksamis- ja mielenterveyshaasteista jo kärsivien opiskelijoiden mahdollisuuksia joustaa opintojen suorittamisessa. Toimeentulo heikkenee edelleen, jos opiskelija ei pysty suorittamaan kuutta opintopistettä kuukaudessa tai ei saa opintojaan suoritettua tavoiteajassa.

Savolainen muistuttaa, että uudistus lisäisi myös opiskelijoiden huolta stressiä opinnoista selviytymisestä ja on myös siten riskinä mielenterveysongelmien puhkeamiselle. Paineet edetä opiskeluissa ja työllistymisen kannalta epävarmalta näyttävä tulevaisuus koettelevat opiskelijan psyykkisiä voimavaroja.

— Hyvä mielenterveys ei ole ainoastaan yksilön psyykkistä pääomaa vaan myös yhteisön ja yhteiskunnan pääomaa.

Anniina Meuronen