Koirakarin tuulivoimalaa puidaan jälleen oikeudessa

3.3.2016 18:05
Kuva: Antti-Jussi Larvio
Etualalla olevalle Koirakarin tuulimyllylle tulisi kahden Haminan satamassa toimivan yhtiön mielestä hakea ympäristölupa. Molemmat kuvan voimalat alkoivat jauhaa sähköä viime syksynä.
Etualalla olevalle Koirakarin tuulimyllylle tulisi kahden Haminan satamassa toimivan yhtiön mielestä hakea ympäristölupa. Molemmat kuvan voimalat alkoivat jauhaa sähköä viime syksynä.

Haminan satamassa Koirakarissa oleva tuulivoimala on jälleen oikeudessa. Satamassa toimivat Hamina Multicenter Oy ja Eastlight Oy ovat valittaneet Vaasan hallinto-oikeuteen Haminan ympäristölautakunnan päätöksestä olla vaatimatta Haminan Energia Oy:n voimalalta ympäristölupaa.

Lautakunta päätti viime joulukuussa, ettei Koirakarin voimala tarvitse ympäristölupaa käsitellessään samojen yhtiöiden hallintopakkovaatimusta. Yhtiöt vaativat tuolloin lautakuntaa määräämään hallintopakolla voimalalle haettavaksi ympäristölupa.

Yhtiöiden hallinto-oikeudelle jättämän valituksen mukaan Koirakarin voimala sijaitsee niin lähellä niiden toimipisteitä, että se aiheuttaa varsinkin meluhaittaa.

Haminan ympäristölautakunta saa ensi tiistaina käsiteltäväkseen Haminan ympäristöpäällikkö Tapio Glumoffin valituksesta laatiman lausunnon. Sen mukaan tuulivoimalan ympäristövaikutukset eivät poikkea voimalan vaikutusalueen vakiintuneesta maankäytöstä aiheutuvista vaikutuksista niin paljon, että ympäristölupaa tulisi edellyttää edes naapuruussuhdelain perusteella.

Koirakarin voimalasta on väännetty alusta saakka. Voimalasta on valitettu erilaisin perustein useamman kerran oikeuteen ja korkeinta hallinto-oikeutta myöten.

Edellinen valitusprosessi tuotti tuloksen, kun Hamina Multicenter teki korkeimmalle hallinto-oikeudelle ylimääräisen muutoksenhaun ja oikeus päätti sen perusteella kumota voimalan rakennusluvan. Oikeuden mukaan kyseessä ei ole kaavassa tarkoitettu satamatoimintoihin liittyvä rakennus. Haminan kaupunki aikoo hakea Kaakkois-Suomen ELY-keskukselta voimalalle poikkeamislupaa, jonka jälkeen Haminan rakennuslautakunta käsittelee rakennuslupa-asian uudelleen.

Glumoffin mukaan rakennusluvan kumoaminen ei vaikuta ympäristölupa-asiassa, sillä perusteet ympäristöluvan tarpeeseen eivät ole muuttuneet huolimatta rakennusluvan kumoamisesta.

ANTTI-JUSSI LARVIO