Kommentti: Urheilullisuus taas kaukana

27.2.2016 20:16

Loimaan Bisonsin koripallojoukkueen talousvaikeudet ovat johtaneet Korisliigassa tilanteeseen, joka on häpeäksi koko sarjalle. Sen jälkeen, kun tuli tieto rahojen loppumisesta Bisons on päästänyt lähes kaikki ulkomaalaisensa lähtemään ja myynyt osan parhaista kotimaisista pelaajistaan muille seuroille.

Seurauksena on se, että yhtenä mestarisuosikkina pidetty joukkue häviää nyt kaikille. Lähteneiden huippupelaajien tilalle on otettu toisen luokan kykyjä farmiseura FoKoPosta.

Kun Bisons vielä kuukausi sitten pelasi korkealla profiililla kahta sarjaa, niin nyt se vastaavasti sotkee matalalla profiililla kahta sarjaa. FoKoPo on johtanut 1. divisioonaa, mutta joutuu nyt pelaamaan loput ottelunsa vajaamiehisellä joukkueella.

Urheilullisuudesta ei siis voi juuri puhua. Bisonsin toiminta, vaikka pakotettunakin,  on yleisön, sarjan ja muiden joukkueiden aliarvioimista.

Kotkassa tiedetään viime talven kokemusten perusteella, että koripalloliitossa toimii lisenssikomitea, jonka pitäisi tutkia joukkueiden taustat ja edellytykset pelata Korisliigassa. Voi kysyä, miten se on Bisonsin asiassa hommansa hoitanut.

Ok, Jukka Matisen lisenssiunohduksessa oli kyse laiminlyönnistä, mutta aika pienestä. KTP-Basket sai rangaistuksensa, jonka seuraukset olivat mm. mestaruushaaveiden ja taloudellisten menestysten kannalta isot. Nyt Bisons tekee koko sarjasta naurunalaisen, mutta näyttää jatkavan kuten ei mitään olisi tapahtunut.

Bisonsia on verrattu jääkiekkoliigassa pelaavaan Bluesiin, joka myös on tyhjentynyt parhaista pelaajistaan. Vertaus ontuu, sillä SM-liiga on suljettu sarja, josta ei voi pudota vain sen takia, että pelaa huonosti ja häviää kaikille. Korisliigassa putoamisvaara on olemassa, minkä takia tällainen pelleily pitäisi estää.

PS. Kun nyt koripallosta puhutaan, niin terveiset vielä säännöistä päättäville. Karkuun päässyttä hyökkääjää rikkova puolustaja pääsee nimittäin nyt aivan liian vähällä, kun useimmiten seurauksena on vain tavallinen virhe.

Minun ja tiedän, että monen muunkin mielestä seurauksena pitäisi aina olla epäurheilijamainen virhe eli yksi vapaaheitto ja pallonmenetys. Näissä virheissä kyse ei ole enää pallontavoittelusta. Toiseksi puolustaja ei nykyisin voi koskaan hävitä tilannetta, kun lähes varman korin estämisestä seuraa sivuraja tai korkeintaan kaksi heittoa, jos joukkuevirheet sattuvat olemaan täynnä.

 

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kymensanomat.fi

Kirjoittaja on mielipidetoimittaja.