Valmiina ammattiin: Leipomossa saa käyttää käsiään

21.2.2016 11:18
Kuva: Kimmo Seppälä
Erilaiset viinerit kuuluvat leipuri-kondiittori Riia Sotkasiiran jokapäiväisiin töihin.
Erilaiset viinerit kuuluvat leipuri-kondiittori Riia Sotkasiiran jokapäiväisiin töihin.

Riia Sotkasiiran, 22, työpaikalla tuoksuu tuore taikina. Leipuri-kondiittoriksi Ekamista tammikuussa 2015 valmistunut Sotkasiira on työskennellyt Galetten leipomossa Hovinsaarella vähän päälle vuoden ja viihtyy.

Oman alan löytyminen ei ollut ihan yksinkertaista. Lähihoitajaopinnot eivät tuntuneetkaan omilta ja jäivät kesken. Sen jälkeen Sotkasiira ehti pyörähtää Rannikkopajoilla ennen kuin keksi leipuri-kondiittorin opinnot.

— En ole lukuihmisiä. Olen luova ja tykkään tehdä käsilläni, Sotkasiira kertoo.

Käsiään hän saakin käyttää. Sormet painelevat viineritaikinaa näppärästi. Sotkasiiran työpäivä alkaa aina viinereiden teolla, sitä seuraavat muut makeat ja suolaiset leivonnaiset. Ensimmäiseksi väännetään taikinat.

Opiskelukin oli käytännönläheistä.

— Paljon oli itse leipomista, ei niinkään teoriaa, Sotkasiira kehuu.

Hän sai hyväksi luettua yhteisiä aineita lähihoitajaopintojensa kautta, joten opintoihin sisältyi enemmän työharjoittelua. Galettekin oli harjoitteluiden ja kesätöiden ansiosta tuttu paikka.

Alalla on mahdollisuuksia työllistyä pienistä leipomo-konditorioista suurempiin perheyrityksiin ja tehtaisiin asti. Sotkasiirakin teki yhden harjoittelun Vaasan tehtaalla.

Sotkasiira ei löydä työstään mitään valitettavaa.

— Jonkun mielestä miinusta voi olla se, että joutuu heräämään aikaisin. Itse tykkään, kun vastaavasti kotiin pääsee aiemmin.

Leipomossa työpäivät alkavat kuudelta, tosin perjantaisin tullaan jo puoli viideksi. Leipomisen lisäksi työnkuvaan voi kuulua pakkaamista ja tilausten vastaanottamista. Fyysisen kunnon täytyy olla kohdallaan, kun nostellaan 20-kiloisia jauhosäkkejä. Jalat ovat kovilla, sillä päivän aikana ei ehdi istuskella.

— Kun seisoo kahdeksan tuntia päivässä, jalat tulevat tietysti kipeiksi. Mutta siihen tottuu. Täytyy hankkia hyvät kengät, Sotkasiira naurahtaa.

Kymen Sanomat esittelee Valmiina ammattiin -juttusarjassa Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston koulutusaloja, niiden opiskelijoita ja ammattiin jo valmistuneita opiston opiskelijoita.

Yhteishaun periaatteet löytyvät netistä www.opintopolku.fi.

Suvi-Tuuli Malinen