Kotkan tappio pieneni mutta on yhä raskas

18.2.2016 6:29

Kotka on kirjaamassa viime vuoden taloudesta 8,5 miljoonan euron tappion. Se on kolmanneksen pienempi kuin edellisen vuoden toiminnallinen tulos. Vuoden 2014 tuloksen kiinteistöjen yhtiöittäminen korjasi tosin kirjanpidollisesti positiiviseksi.

Kotkan talous on edelleen Etelä-Kymenlaakson heikoin lenkki. Haminan, Miehikkälän ja Virolahden tulokset ovat plussalla. Pyhtään talous on sen sijaan heikentynyt. Aiemmilta vuosilta kertyneet ylijäämät auttavat kuitenkin kuntaa selviytymään muutamasta tappiovuodesta.

Kuntalain taloussääntöjen muutos ja muutaman vuoden päässä siintävä sote-uudistus saattavat tuoda helpotuksen Kotkan vuosia jatkuneeseen kriisikuntarajojen väistelyyn. Ensi vuonna talouden arviointi perustuu konsernin lukuihin. Ainakin aiempina vuosina yhtiöiden talouden sisältävät konsernitilinpäätökset ovat olleet vahvempia kuin kaupungin omat.

Parin vuoden kuluttua todennäköisesti toteutuva sote-uudistus vie Kotkalta suurimman ja vaikeimman ennustettavan menoerän. Viime vuonna sote-menot olivat 68 prosenttia nettokuluista. Millainen Kotka sote-uudistuksesta kuoriutuu, riippuu siitä, miten verotus jatkossa järjestetään ja minne sote-palvelujen kiinteistöt ja niihin kohdistuvat velat muutoksessa päätyvät.

Lue lisää päivän Kymen Sanomista.

Seppo Häkkinen