Konkurssihakemusten määrä väheni Etelä-Kymenlaaksossa ja valtakunnallisesti

17.2.2016 14:48
Kuva: AOP
Konkurssin hakeminen ei vielä tarkoita konkurssiin menemistä, vaan mutkikkaan oikeusprosessin aloittamista.
Konkurssin hakeminen ei vielä tarkoita konkurssiin menemistä, vaan mutkikkaan oikeusprosessin aloittamista.

Etelä-Kymenlaaksossa pantiin Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna vireille 37 konkurssia. Määrä väheni vuodesta 2014, jolloin konkursseja pantiin vireille 47.

Kotkassa konkurssihakemuksia tehtiin viime vuonna 24, Haminassa 9, Pyhtäällä 4, Miehikkälässä ja Virolahdella ei yhtään. Yrityksissä oli työntekijöitä yhteensä 147.

Konkurssihakemusten väheneminen on valtakunnallinen suuntaus. Tämän vuoden tammikuussa koko maassa pantiin vireille 195 konkurssia, mikä on 40 konkurssia vähemmän kuin vastaavana aikana vuotta aiemmin.

Yliaktuaari Sami Fredriksson Tilastokeskuksesta varoittaa tekemästä ilmiöstä pitkälle meneviä johtopäätöksiä talouden tilasta.

— Konkurssien määrä on ollut korkealla tasolla vuodesta 2008. Vähenemiselle ei ole yhtä selkeää syytä. Samalla tasolla todennäköisesti jatketaan, mutta tammikuun lukujen perusteella ei vielä voi päätellä tulevaa kehitystä. Vuosineljänneksen jälkeen voi ruveta katsomaan.

Konkurssin vireilletulo ei vielä tarkoita yrityksen tai ammatinharjoittajan konkurssiin menemistä. Konkurssi on monivaiheinen oikeusprosessi, jonka aikana konkurssimenettely voi jäädä kesken.

Kimmo Puhakka