Kommentti: Presidenttikin ihmettelee Väyrysen puuhia

17.2.2016 20:06

Presidentti Martti Ahtisaari kertoi tiistaina politiikan toimittajien tilaisuudessa ihmetelleensä Paavo Väyrysen puoluehanketta. Niin on tehnyt moni muukin, mutta se oli yllättävämpää, kun Ahtisaari kehotti Väyrystä harkitsemaan politiikan jättämistä.

Kova lausunto diplomaattina ja sovittelijana tunnetulta Ahtisaarelta!

Väyrysellähän ei ole aikomustakaan noudattaa Ahtisaaren kehotusta vaan jatkaa sitkeästi valitsemallaan tiellä. Tai oikeastaan kahdella tiellä, sillä oman uuden Kansalaispuolueensa lisäksi hän aikoo pysyä myös Keskustan jäsenenä.

Varmemmaksi vakuudeksi Väyrysen oman paikallisyhdistyksen Keminmaan keskustaseuran sihteeri Mikko Lampela ilmoitti, ettei seura aio erottaa Väyrystä, koska tämän Kansalaispuolue ei toimi paikallistasolla. Jo aikaisemmin Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä oli sanonut, ettei puolueessa ole vireillä Väyrysen erottamista.

Keskustassa on otettu Väyrysen puoluehanke vastaan yllättävän rauhallisesti. Voi olla, että suhtautuminen muuttuu, jos ja kun Kansalaispuolue alkaa toden teolla toimia. Se voi nimittäin nakertaa Keskustan kannatusta ihan oikeasti. Jo yhden prosenttiyksikön siirtymällä voi olla merkitystä, koska Suomessa tärkeätä on myös puolueiden keskinäinen suuruusjärjestys ministerinsalkkuja jaettaessa.

Eväät Väyrysen puoluehankkeen ainakin pienimuotoiselle onnistumiselle ovat olemassa, sillä suomalaisten EU- ja eurovastaisuus tuntuu lisääntyvän koko ajan, mikä sinänsä ei ole ihme. Molemmat projektit ovat kompuroineet viime aikoina, samalla kun Suomi on vajonnut taloustilastoissa peränpitäjäksi. Omalla vastustuksellaan Paavo Väyrynen tarjoaa monelle EU-kriittiselle äänestäjälle mieluisamman ja salonkikelpoisemman kannatuskohteen kuin perussuomalaiset.

Jos persut ovat työväenpuolue ilman sosialismia, niin Kansalaispuolue voi olla EU-vastaisuutta ilman muukalaisvihamielisyyttä tai natsi- ym. kohuja.

Kahden puolueen yhtäaikainen jäsenyys ja jopa puheenjohtajuus tuntuu äänestäjien aliarvioimiselta. Muissakin puolueissa on samoista asioista eri lailla ajattelevia ihmisiä, mutta Väyrysen kuvio on uutta. Voi kysyä, kuinka Keskustassa voidaan sietää tällaista yhden miehen show´ta.

Toivottavasti tilanne selkiytyy vaaleihin mennessä, sillä kahta herraa on tunnetusti vaikea palvella.

 

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kymensanomat.fi

Kirjoittaja on mielipidetoimittaja.