Kaakkois-Suomen poliisi ohjeistaa abeja: Heittäkää karkkeja vain pysähtyneestä autosta

17.2.2016 15:50
Kuva: Raimo Eerola
Poliisi muistuttaa abeja, lakanoiden tekstit eivät saa olla rasistisia tai herjaavia.
Poliisi muistuttaa abeja, lakanoiden tekstit eivät saa olla rasistisia tai herjaavia.

Penkkaripäivä lähenee ja Kaakkois-Suomen poliisilaitos ohjeistaa abeja heittelemään karkkeja vain pysähtyneestä autosta.

— Liikkuvasta autosta karkkeja ei saa heitellä, koska se voi olla vaarallista. Liikkuvasta autosta heitetty karkki voi silmään tai päähän osuessaan sattua kipeästi, toteaa komisario Ilari Van der Steen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta Kotkasta.

Toinen syy on se, että penkkarikarkkien tavoittelu on aiheuttanut Suomessa ainakin yhden kuolemantapauksen, kun karamelleja tavoitellut koulutyttö luiskahti kuorma-auton alle ja kuoli Kouvolassa 1990-luvulla.

— Jos poliisin ohjeistusta ei noudata, on täysimääräisesti vastuussa mahdollisesti aiheuttamastaan vahingosta, ylikomisario Jari Hartikainen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Poliisilla on tänä vuonna ohjeet myös autoihin kiinnitettävien banderollien osalta. Tekstit eivät saa olla rasistisia tai herjaavia.

— Meille ei ole kyllä tullut mitään erityisiä ohjeita lakanoiden suhteen. Olemme kyllä sanoneet abeille, että miettivät ensin mitä niihin kirjoittavat, kertoo koulusihteeri Jaana Stenberg-Pousi Kotka Svenska Samskolasta.

— Ei meille ole tullut poliisin ohjeistusta, emmekä me ole koulunkaan puolesta abeja neuvoneet, toteaa Haminan lukion rehtori Jouni Hyyrynen.

Johanna Vehkaluoto