Tervasaaren sillan rakentaminen kärsi sodista ja kesti siksi 10 vuotta

14.2.2016 6:11
Tervasaaren sillan vihkiäiset olivat iso tapahtuma kesällä 1949. Olihan siltaa rakennettu 10 vuotta.
Tervasaaren sillan vihkiäiset olivat iso tapahtuma kesällä 1949. Olihan siltaa rakennettu 10 vuotta.

Vielä ennen juhannusta purettavan Haminan Tervasaaren ristikkosillan rakentaminen kesti peräti kymmenen vuotta. Siltaurakkaa hidastivat sodat, joita rakennusurakan varrelle sattui useampia. Purettavaksi tuomittu silta ehti palvella 66 vuotta ennen kuin Haminan sisääntuloväylien uudelleen järjestely teki sen tarpeettomaksi. Nyt siltavanhus odottaa käyttämättömänä purkamista ja kuljetusta romutukseen.

Sillan rakennustyöt alkoivat helmikuussa 1939, mutta jo marraskuun lopussa talvisota keskeytti ne. Sodan jälkeen heinäkuussa 1940 alkoi työmaalla taas tapahtua, mutta vuoden lopussa työmaa hiljeni lähes neljäksi vuodeksi.

Jatkosodan päätyttyä vuoden 1944 syksyllä työt alkoivat ennen joulua, mutta etenivät hitaasti. Rakennustarvikkeista oli pula. Terästä olisi tarvittu, mutta kotimainen tuotanto meni sotakorvauksiin. Tervasaaren sillan ristikkorunko ja muut teräsosat tilattiinkin Englannista.

Työt jatkuivat vuoden 1946 maaliskuun loppupuolelle. Sillan osat saapuivat Englannista vuoden aikataulusta myöhässä kesäkuussa 1948. Syksyyn mennessä sillan teräsristikko saatiin asennettua.

Seuraavan vuoden kesäkuun viimeisenä päivänä Tervasaaren silta vihittiin käyttöön juhlavieraiden läsnäollessa ja lippujen liehuessa niin sillan molemmissa päissä kuin Pitäjänsaarellakin.

Onko sinulla muistoja tai valokuvia Tervasaaren sillan alkuajoilta? Kirjoita muistosi alla olevaan kenttään ja lähetä kuvat: uutiset@kymensanomat.fi

Antti-Jussi Larvio