Selkävaivat aiheuttavat eniten sairauspoissaoloja: ”Tarvitaan keskivartalon lihaksia vahvistavaa liikuntaa”

13.2.2016 18:38
Kuva: Lauri Vuorenmaa

Selkävaivat ovat suomalaisten yleisin sairausloman syy. Selkävaivat ovat tyypillisiä erittäin fyysistä työtä tekeville, mutta myös toimistotyöntekijöille, jotka istuvat pitkiä aikoja.

Seuraavaksi eniten sairauslomia aiheuttavat mielenterveysongelmat ja flunssa sekä muut hengitystieinfektiot. Suomalaisten yleisimmät sairauspoissaolojen syyt ilmenevät Terveystalon listauksesta.

Työterveyden ylilääkäri Minna Pihlajamäki Terveystalosta sanoo, että selkävaivojen varhainen tunnistaminen ja kuntouttaminen olisi tärkeää, että vaiva ja samalla sairausloma ei pitkittyisi.

— Mitä aikaisemmin vaiva tunnistetaan, sitä paremmin hoito ja kuntoutus voidaan kohdentaa. Silloin sairauspoissaolot jäävät lyhyemmiksi ja ihminen voi tervehtyä takaisin työelämään, Pihlajamäki sanoo.

— Liikkumattomuus tai aktiivisuuden puute on riskitekijä, joka jää helposti huomiotta. Kun selkä alkaa oireilla, on liikunta usein paras apu. Toimistotyötä tekevän kannattaa mahdollisuuksien mukaan tehdä välillä töitä seisten ja käyttää hyväksi tilaisuudet kävellä esimerkiksi portaat.

Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen kertoo, että selkävaivat johtuvat yleensä selän vääränlaisesta kuormittumisesta, jota varsinkaan huonokuntoinen selkä ei kestä.

— Nykyään valtaosa vaivoistamme on elintasovaivoja, jotka liittyvät esimerkiksi istumiseen, paikallaan olemiseen ja liikunnan vähäisyyteen. Työergonomiset ratkaisut eivät tarjoa tähän ihmelääkettä, vaan tarvitaan keskivartalon ja lantion seudun lihaksia vahvistavaa liikuntaa. Jos kaikki pitäisivät huolta lihaskunnosta, todella suuri osa ihmisistä säästyisi selkävaivoilta.

Terveystalossa käytiin työterveyslääkärin vastaanotolla vuonna 2015 noin 1,7 miljoonaa kertaa. Lääkärikäynnin tavallisimpia syitä olivat aiempien vuosien tavoin flunssa ja erilaiset hengitystieinfektiot. Pisimmät sairauspoissaolot aiheutuivat vuonna 2015 polviongelmista, sydän- ja verisuonisairauksista sekä olkapäävaivoista.

Tiedot perustuvat Terveystalon potilastietorekisteriin. Rekisteriin on koottuna tietoa yli 3,5 miljoonan suomalaisen terveydestä.

Yleisimmät syyt lääkärissäkäyntiin

1. Flunssa ja muut hengitystieinfektiot

2. Muut tuki- ja liikuntaelinvaivat

3. Selkävaivat

4. Mielenterveysongelmat

5. Olkapäävaivat

Eniten sairauspoissaoloja aiheuttivat

1. Selkävaivat

2. Mielenterveysongelmat

3. Flunssa ja muut hengitystieinfektiot

4. Muut tuki- ja liikuntaelinvaivat

5. Olkapäävaivat

Pisimpiä sairauspoissaoloja aiheuttivat

1. Polviongelmat

2. Sydän- ja verisuonisairaudet

3. Olkapäävaivat

4. Mielenterveysongelmat

5. Muut tuki- ja liikuntaelinvaivat

Lähde: Terveystalo.

Juhana Nyman