Johanna Rotko tekee taidetta leivinhiivasta

10.2.2016 20:22 | Päivitetty: 10.2.2016 20:43
Kuva: Kimmo Seppälä
Johanna Rotko tekee hiivagrammeja, jossa luodaan kuvia hiivan käymisprosessin avulla.
Johanna Rotko tekee hiivagrammeja, jossa luodaan kuvia hiivan käymisprosessin avulla.

Kotkan kulttuurilautakunta myönsi tiistaina yksivuotisen apurahan kuvataiteilija Johanna Rotkolle. Viime keväänä Helsingistä Kotkaan muuttanut Rotko tekee taidetta tieteellisin menetelmin.

Kuvataiteilija valmistaa hiivagrammeja, jossa luodaan kuvia hiivan käymisprosessin avulla. Työvälineinään hän käyttää petrimaljaa, muovikalvolle tulostettua negatiivikuvaa, hiivaliuosta ja uv-valoa. Kasvualustan luomisen jälkeen annetaan luonnon hoitaa tehtävänsä.

— Hiivaa viljellään ja herätellään sopivassa lämpötilassa, jotta syntyisi mahdollisimman paljon eläviä soluja, Rotko kuvailee.

Prosessin päätteeksi hän valokuvaa lopputuloksen.

Rotko kuvailee hiivagrammien luomista pitkäjänteiseksi ja tarkkuutta vaativaksi prosessiksi, jossa on paljon muuttujia.

— Luonto on solutasolla todella herkkä. Kun tehdään solujen kanssa yhteistyötä, tulee yllätyksiä. Tämä on hirveän sattumanvaraista.

Vaikka biotaiteessa käytetään tieteellisiä menetelmiä ja työvälineitä laboratorio-olosuhteissa, Rotko korostaa tekevänsä taidetta. Hänen lähtökohtanaan on oman luontosuhteen tutkiminen.

— Teen konkreettisesti yhteistyötä luonnon kanssa. Nämä eliöt ja itiöt ovat jo valmiiksi ympäristössämme. Prosessin myötä niistä tulee näkyviä.