Sähkön siirtohinnoissa iso haitari Kymenlaaksossa

3.2.2016 5:55
Kuva: Harri Teitto
Sähköyhtiöt ovat joutuneet investoimaan verkkoihinsa viime vuosina paljon, mm. etäluettaviin sähkömittaireihin ja verkon toimintavarmuuteen.
Sähköyhtiöt ovat joutuneet investoimaan verkkoihinsa viime vuosina paljon, mm. etäluettaviin sähkömittaireihin ja verkon toimintavarmuuteen.

Sähkön siirtohinnat ovat Kymenlaaksossa valtakunnallista keskitasoa. Maakunnan kolmen yhtiön välillä on kuitenkin isoja eroja.

Eniten hintaa sähkön siirtämisestä ottaa Haminan Energia Oy. Entisen Haminan kaupungin alueelle sähköä jakelevan yhtiön toimitusjohtaja Timo Toikka puolustautuu sähköhuollon varmuudella.

— Siinä olemme valtakunnan kärkeä. Meillä ei ole paineita investoida verkon varmuuteen vaan se on hyvässä kunnossa, Timo Toikka sanoo.

Haminalaisten sähkönsiirto kallistuu entisestään maaliskuun alussa. Korotus johtuu kaupasta, jolla Haminan Energia joutui yhdessä Kymenlaakson Sähkön kanssa ostamaan vajaat sata kilometriä kantaverkkoa ja vieläpä pakotettuna.

Edullisimmin sähkön kuluttajille tuo Pohjois-Kymenlaaksossa toimiva, Kouvolan kaupungin omistama KSS-Energia, vaikka se korotti hintoja vuoden alussa. Sen siirtohinnat ovat alle valtakunnallisen keskitason.

Suurimman yhtiön Kymenlaakson Sähkön siirtohinnat ovat keskitasoa. Niihinkin on vuoden loppupuolella luvassa korotus, joka johtuu investoinnista verkon varmuuteen. Toimitusjohtaja Raimo Härmä muistuttaa, että takana on kolme vuotta, joiden aikana KSOY on alentanut siirtohintoja.

Seppo Häkkinen