Periscope huolettaa vanhempia — onko sovellus sinulle tuttu?

3.2.2016 9:15
Kuva: Katja Juurikko
Twitterin omistama suoratoistopalvelu Periscope on yksi uusimmista sosiaalisen median kanavista.
Twitterin omistama suoratoistopalvelu Periscope on yksi uusimmista sosiaalisen median kanavista.

Aikuinen mies pyytää 13-vuotiasta tyttöä näyttämään rintojaan suorassa nettilähetyksessä. Tyttö sen enempää ajattelematta nostaa paitaansa.

— Esimerkkitapaus täyttää rikoksen tunnusmerkistön, mutta siitä voi seurata muutakin, sanoo vanhempi konstaapeli ja nettipoliisi Jarkko Tommila.

— Tyttö saa paljon nettiseuraajia, tykkäyksiä ja somesuosiota, mutta samalla joku jossakin päin maailmaa voi kuvakaappauksella napata kuvan ja pistää sen levitykseen ympäri maailmaa.

Twitterin omistama suoratoistopalvelu Periscope on yksi uusimmista sosiaalisen median kanavista. Periscopella voi lähettää ja seurata suoraa videolähetystä ympäri maailmaa. Lähetys on reaaliaikaista, ja sitä voi kommentoida.

Tommila on huomannut,että Periscope-sovellus on herättänyt paljon keskustelua ja huolta varsinkin vanhemmissa.

— Nuoret käyttävät somea ja nettiä tottuneesti, ja se on osa arkipäivää, mutta rajat ja ymmärrys sisällöstä saattavat välillä olla hakusessa.

Tommila kuuluttaa some-etiketin perään.

— Vanhempien on hyvä käydä lasten ja nuorten kanssa läpi asioita, joita netissä kannattaa ja ei kannata tehdä. Jos ja kun vanhempi on täysin pihalla some-maailmasta, siihen kannattaa tutustua yhdessä jälkikasvun kanssa.

Myös kuvaamista koskevat säännöt on hyvä muistaa. Tommilan mukaan esimerkiksi kaverin toilailuja ei kannata kuvata Periscopeen tai muuhunkaan palveluun.

— Tällainen nolaaminen saattaa täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Henkilö, joka on täyttänyt 15 vuotta, on rikosoikeudellisessa vastuussa. Vahingonkorvausvastuussa ei sen sijaan ole ikärajaa.

Elina Iiskola