Finna avasi aarreaitan koko kansalle - 10,3 miljoonan aineiston joukossa materiaalia myös Kotkan ja Haminan seudulta

3.2.2016 14:45

Kulttuuriperinnöstä ja kuvista kiinnostuneille on avattu keskiviikkona arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistoja yhteen kokoavan Finnan uusi palvelu, avoin rajapinta, josta kuka tahansa saa käyttöönsä kuvailutiedot 10,3 miljoonan aineiston suuruisesta digitaalisesta arkistosta. Finnassa otetaan lisäksi keskiviikkona käyttöön uusi hakuominaisuus, jossa saa esiin yli 200 000 avoimesti lisensoitua kuvaa suomalaisesta kulttuuriperinnöstä.

Arkistossa on runsaasti materiaalia myös Kotkan ja Haminan seuduilta. Esimerkiksi Kotkasta on yli 5700 asiakirjaa, 3400 kuvaa, 5600 kirjaa ja 520 karttaa. Hamina-hakusanalla löytyy muun muassa yli 4700 asiakirjaa, 1500 kuvaa, 270 karttaa ja yli sata äänitettä.

Finnan kehittämispäällikkö Erkki Tolonen kertoo, että kyseessä on kaikkien aikojen suurin suomalaisen kulttuuridatan avaus.

—Kuka tahansa kulttuuriperinnöstä ja kuvista kiinnostunut hyötyy mahdollisuudesta rajata Finnan aineistoja oman käyttötarpeensa mukaan. Avoimen rajapinnan kautta Finnassa olevia aineistotietoja voidaan hyödyntää uusilla, kekseliäillä tavoilla. Odotamme mielenkiinnolla erilaisia uusia näkökulmia Finnan aineistojen hyödyntämiselle, sanoo Tolonen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön Kansallinen digitaalinen kirjasto -hankkeeseen kuuluva Finna.fi kokoaa eri organisaatioiden aineistoja, kuten valokuvia, taideteoksia, kirjoja, lehtiä, artikkeleita, karttoja, esineitä, äänitteitä, nuotteja ja videoita. Finnaan liittyy jatkuvasti mukaan uusia arkistoja, kirjastoja ja museoita. Finnaa ylläpitää Kansalliskirjasto yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa.

Marjo Latvanen