Villiintyneitä kissoja pyydystetään Virolahdella

29.1.2016 5:51
Kuva: Sari Tauru
Loukkuun jääneen kissan Jaakko Moilanen lopettaa ampumalla.
Loukkuun jääneen kissan Jaakko Moilanen lopettaa ampumalla.

Vaalimaan entisen koulun ympäristössä Virolahdella on meneillään pienimuotoinen kissajahti. Kyseessä on kunnan terveysvalvonnan käynnistämä kahden viikon operaatio, jonka käytännössä toteuttaa virolahtelainen Jaakko Moilanen. Viime viikon maanantaina alkanut villiintyneiden kissojen pyydystäminen on tuottanut myös tulosta.

— Viisi kissaan olen kahdesta loukusta yhteensä saanut, Moilanen toteaa.

Villiintyneiden kissojen pyytäminen pois luonnosta on Moilasen mukaan perusteltua monestakin syystä. Kissat ovat muun muassa uhka muille eläimille.

— Kissat käyvät supien ja kettujen luolissa ja saavat sieltä tauteja. Myös lintujen pesimäaikaan niistä on haittaa.

Hänen mukaansa koulun ja läheisen viljakuivaamon ympäristössä oleilevien kissojen kokonaismäärää on vaikea arvioida.

— Kun kovilla pakkasilla tulin koululle, siellä oli kissoja kahdessa kerroksessa rakennuksen lämmityspiipun kyljessä. Kymmenkunta niitä siinä oli.

Terveysvalvonnan terveystarkastaja Tuula Siukkolan mukaan villiintyneistä kissoista alkoi tulla ilmoituksia juuri kovien pakkasten aikaan.

— Pyydystämisestä päätettiin ensisijaisesti ihan niiden kissojen itsensä takia, että saadaan ne pois sieltä palelemasta. Olosuhteet metsissä eivät ole sellaiset, joissa kissan kuuluu olla ja elää. Ne ovat jossain määrin nälkiintyneitä ja sukusiittoisia, kun osa niistä on viettänyt villeinä vuosia. Sitten on tietysti se, että ne saattavat levittää sairauksia, Siukkola toteaa.

V

Antti-Jussi Larvio