Irakilaismiehet turhautuivat maahanmuuttajien mustamaalaamiseen — he suunnittelevat julkilausumaa arabimiesten maineen palauttamiseksi

28.1.2016 23:15
Kuva: Katja Juurikko
Reda AlTaii ja Ibraheem Al-Janaby tulivat Suomeen neljä kuukautta sitten.
Reda AlTaii ja Ibraheem Al-Janaby tulivat Suomeen neljä kuukautta sitten.

Irakilaiset turvapaikanhakijat Reda AlTaii ja Ibraheem Al-Janaby valmistelevat julkilausumaa, jossa arabimiehet kertovat tavoistaan ja taustoistaan.

— Suunnittelemme vasta asiaa, mutta ensi kuussa olisi tarkoitus tehdä jotakin. Tärkein viesti on se, että me olemme ihmisiä samalla tavalla kuin kaikki muutkin. Haluamme myös kertoa, miksi tulimme juuri Suomeen, AlTaii sanoo.

Kannanoton lopullinen muoto tarkentuu lähiviikkoina. Todennäköisesti julkistus ajoittuu helmikuun loppuun.

— Meidän tavoissamme on eroja. Irakilaiset esimerkiksi puhuvat enemmän ja haluavat tutustua tuntemattomiin ihmisiin. Pohjimmiltaan olemme kuitenkin melko rauhallisia, vähän samaan tapaan kuin suomalaiset, AlTaii sanoo.

Miehet toivovat, että suomalaiset tulevat juttelemaan heille ja kysyvät arastelematta, jos jokin asia herättää kysymyksiä.

— Emme ole vaarallisia. Me esimerkiksi liikumme paljon ryhmissä, koska kulttuurissamme tehdään asioita porukalla. Sitä ei tarvitse kokea uhkaavaksi. Haluamme sanoa suomalaisille selvästi, ettemme hyväksy esimerkiksi naisten ahdistelua, Al-Janaby sanoo.

Aapo Mentula