Nalkutus ja valikoiva kuulo voivat periytyä sukupolvelta toiselle – kierteen voi myös katkaista

24.1.2016 9:57
Kuva: Raimo Eerola
Ensi- ja turvakotiyhdistyksessä miestyötä tekevän Jukka Mörskyn mielestä jokaisen aikuisen pitää ottaa vastuu parisuhteestaan.
Ensi- ja turvakotiyhdistyksessä miestyötä tekevän Jukka Mörskyn mielestä jokaisen aikuisen pitää ottaa vastuu parisuhteestaan.

Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtajan Heli Vaarasen kirjoitus Helsingin Sanomissa (HS 13.1.) herätti vilkkaan julkisen keskustelun parisuhteiden tilasta. Vaarasen mukaan on yhä tavallisempaa, että mies kokee itsensä väheksytyksi parisuhteessa. Miehet eivät Vaarasen mukaan saa päättää parisuhteissa lähes mistään ja naiset puhuvat miehistään kuin vähemmän älykkäistä olennoista.

Väkivaltatutkija Satu Lidmanin mukaan naisia on historian saatossa neuvottu paljon siitä, miten miehille pitää puhua. Oli naisen vastuulla saada mies viihtymään kotona niin hyvin, ettei tämä lähtenyt pahoille teille. Miehille piti puhua lempeästi, nalkuttaminen asetti miehen valta-aseman kyseenalaiseksi.

Tämänhetkisessä keskustelussa on taas naisia syyllistävä vire.

Lidmanin mielestä aikuisten tehtävä on kasvattaa lapsia niin, että näillä on aikaisempia sukupolvia paremmat valmiudet selvitä parisuhteistaan.

Kymenlaakson Ensi- ja turvakotiyhdistyksessä miestyötä tekevän Jukka Mörskyn mielestä monissa parisuhteissa isoin ongelma on yleinen puhumattomuus.

Mörskyn mielestä jokaisen aikuisen pitää ottaa vastuu parisuhteestaan. Vaikka olisi saanut omilta vanhemmiltaan perinnöksi huonot parisuhdetaidot, omaa käytöstä on aina mahdollista muuttaa.

Heli Vaarasen kirjoitus HS.fi:ssä   

Satu Lidmanin kotisivu ja blogi. 

Lue lisää päivän lehdestä tai Kymen Sanomien mobiilisovelluksesta.

Tuuli Lehto