Vapaaehtoiset turvapaikanhakijat pitävät vanhuksille seuraa jo kolmessa vanhainkodissa Kotkassa

23.1.2016 5:54
Kuva: Linda Varoma
Erkki Kirves (oikealla) on valmis opettamaan Baraa Alsammarille (vasemmalla) ja Abbas Salihille tarvittaessa suomen lisäksi myös ruotsia.
Erkki Kirves (oikealla) on valmis opettamaan Baraa Alsammarille (vasemmalla) ja Abbas Salihille tarvittaessa suomen lisäksi myös ruotsia.

Attendon Karhuvuoressa sijaitsevassa vanhainkodissa syksyllä alkanut turvapaikanhakijoiden vapaaehtoistyön kokeilu on laajentunut. Nyt vapaaehtoisia käy myös Attendon kahdessa Hovinsaarella sijaitsevassa vanhainkodissa.

Toiminta alkoi syksyllä kahden kuukauden koeajalla, jonka päätyttyä kaikki osapuolet halusivat jatkaa sitä.

Karhuvuorikodin johtajan Marika Aution mukaan vanhukset selvästi tunnistavat ja osaavat odottaa vapaaehtoisia. Se on merkittävää, kun suuri osa vanhuksista kärsii muistisairauksista.

— Samojen ihmisten toistuva ja ystävällinen läsnäolo rauhoittaa muistisairasta ihmistä. Pitkäjänteisyys on hyvä asia sekä vanhusten että vapaaehtoisten kielenoppimisen kannalta.

Hovinsaari I:ssä ja Hovinsaari III:ssa vapaaehtoistyön aloitti 16 turvapaikanhakijaa. Suurin osa heistä on Irakista, muita lähtömaita ovat Nigeria ja Kamerun. Kahta naista lukuunottamatta muut ovat miehiä.

Hoivakodin asukas Erkki Kirves pitää vapaaehtoisten tuloa hyvänä asiana.

— Täällä on hyvä olla, mutta aika tulee pitkäksi. Osa asukkaista ei pääse itse liikkumaan. Vapaaehtoisten kanssa heille tulee vähän liikuntaa, Kirves kertoo.

Lisää aiheesta lauantain lehdessä ja digilehdessä.

Tuuli Lehto