Venäjältä tullutta sotilaskopteria ei pystytty tunnistamaan, joulukuisen alueloukkauksen esitutkinta lopetettiin

22.1.2016 13:39
Kuva: Sari Tauru
Suomen ilmatilaa Haapasaaren itäpuolella joulukuussa 2015 loukannut ilma-alus oli todennäköisesti helikopteri. Arkistokuva.
Suomen ilmatilaa Haapasaaren itäpuolella joulukuussa 2015 loukannut ilma-alus oli todennäköisesti helikopteri. Arkistokuva.

Suomenlahden merivartiosto on lopettanut esitutkinnan 10. joulukuuta tapahtuneesta alueloukkauksesta. Ilma-alus saapui Venäjältä Suomeen ja palasi takaisin Venäjälle Haapasaaren itäpuolella itäisellä Suomenlahdella.

Suomen ilmatilaan tulevaa tunnistamatonta ilma-alusta pidetään sotilasilma-aluksena, ellei sitä tunnisteta joksikin muuksi. Ilmavoimat huomautti ilma-alusta radiolla kahdesti, jonka jälkeen se kääntyi ja poistui Suomen alueelta. Radiokutsuihin se ei vastannut.

— Lentotietojen perusteella on todennäköistä, että se oli helikopteri. Tyyppiä ja kansallisuutta ei ole pystytty vahvistamaan, Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja, komentaja Ismo Siikaluoma kertoo.

Helikopterista ei saatu suoria näkö- tai kuulohavaintoja. Se liikkui ulkomerellä kello 10.11. Ilma-alus oli noin kuusi minuuttia Suomen ilmatilassa ja kävi noin yhdeksän kilometrin syvyydessä Suomen puolella. Näkyvyys tapahtumapaikalla oli heikko.

Suomen ilmatilaa loukanneen ilma-aluksen transponderi ei ollut päällä. Siikaluoman mukaan Venäjän rajaviranomaisilta voidaan teoriassa vielä pyytää lisätietoja, mutta esitutkinnan osalta asia on päätetty.

— Syö vain resursseja pitää auki esitutkintaa, johon ei ole näkyvissä uutta tietoa. Toistaiseksi asia on loppuun käsitelty ainakin esitutkinnan osalta.

Kaakkois-Suomen rajavaltuutettu käsitteli asiaa Viipurin alueen rajavaltuutetun kanssa, mutta ei saanut uutta tietoa alueloukkauksesta.

Juho Maijala