Kotkan ja Haminan kouluissa pakkasraja asetetaan tilanteen mukaan — säänmukainen vaatetus erityisen tärkeää

22.1.2016 21:02
Kuva: Antti Kaarto
Hallissa luistellessa pakkanen ei haittaa. Otsolan koulun 3B kävi Titaani-Juniorien luistelutunnilla joulukuussa 2015. Oikealla seuran kiekkokoulun rehtori Jarmo Korhonen.
Hallissa luistellessa pakkanen ei haittaa. Otsolan koulun 3B kävi Titaani-Juniorien luistelutunnilla joulukuussa 2015. Oikealla seuran kiekkokoulun rehtori Jarmo Korhonen.

Kotkan ja Haminan kouluissa ei ole mitään yleisesti sovittua pakkasrajaa, jonka mukaisesti päätettäisiin, ollaanko välitunneilla ja liikuntatunneilla sisällä vai ulkona.

Viime aikojen kovillakin pakkasilla on oltu niin sisällä kuin ulkonakin.

— Tällä pakkasjaksolla meillä on niin sanotun pitkän välitunnin (25 minuuttia) aikana oltu sisällä, mutta sitten normaaleilla 15 minuutin välitunneilla käyty haukkaamassa happea. Liikuntatunneilla noudatetaan samaa tapauskohtaista harkintaa, rehtori Juha Voima Mussalon koulusta kertoo.

Harkintaa käytetään myös esimerkiksi Hakalan ja Rauhalan koulussa.

— Jokainen tilanne katsotaan erikseen, koska ilman kylmyyteen ja purevuuteen vaikuttaa moni muukin seikka kuin vain pakkanen, Hakalan koulun rehtori Mari Hirsikallio kertoo.

— 20 asteen paikkeilla keskustelemme asiasta henkilökunnan kanssa ja sovimme käytännöistä. Erityisen tärkeää on, että lapsella on kotoa lähtiessään sään mukainen varustus, sillä siitä on perheissä hyvin erilaisia käsityksiä, Rauhalan koulun rehtori Ville-Matti Hurskainen toteaa.

Pappilansalmen koulussa on oppilaskunnan itse määrittelemä pakkasraja. Se on 15 astetta.

— Koulussa vietetään kaikki välitunnit ulkona. Valvovat opettajat sopivat sisälle jäämisestä, mikäli keli on aivan tolkuton, vettä tulee vaakatasossa, lunta pyryttää tai on vain yksinkertaisesti liian kylmää. Välillähän kova tuuli tekee kevyemmässäkin pakkasesta tosi purevaa, Pappilansalmen koulun rehtori Torsti Vainio kertoo.

— Koulussamme on sääasema, joka on lahjomaton kaikkien silmissä. Se näyttää virallista lämpötilaa reaaliajassa, ja tuo lukema on kaikkien luettavissa koulumme aulatiloissa. Kerran kävi niin, että näyttö näytti 14,9 miinusta. Oppilaat anoivat armoa ulosmenossa, mutta sanoin, että itse olette tämän valinneet ja siitä pidetään kiinni. Siinä samassa lukema muuttui 15,0 asteeksi ja uskomaton riemu nousi lasten rinnoista, Vainio kertoo.

Vainion mukaan oppilaiden ulosmenossa on muitakin ongelmia kuin sää.

— Aina löytyy oppilaita, siis joka välitunti, jotka siirtyvät käsittämättömän hitaasti kohti ulko-ovia. Oli sitten auringonpaiste tai vesisade.

Marja Luumi