Uutta suuntaa voi hakea TE-palvelujen ammatinvalinta- ja uraohjauksessa

30.8.2015 10:12
Kuva: Kai Skyttä
Omaa suunnitelmaa tehdessä voi opetella tuntemaan paremmin itseään ja vahvuuksiaan. Arkistokuva.
Omaa suunnitelmaa tehdessä voi opetella tuntemaan paremmin itseään ja vahvuuksiaan. Arkistokuva.

TE-palvelujen maksuttomaan ammatinvalinta- ja uraohjaukseen voi hakeutua kuka tahansa työikäinen, joka syystä tai toisesta ei koe pääsevänsä ammatillisissa suunnitelmissa eteenpäin tai kokee olevansa tienhaarassa urasuunnitelmien suhteen.

Kaakkois-Suomen TE-toimiston psykologi Pirjo Laihon mukaan työhön ja koulutukseen liittyvät asiat tuntuvat usein vaikeilta ja epäselviltä, kunnes niitä on ollut mahdollisuus pysähtyä rauhassa pohtimaan.

— Oman tulevaisuuden ja omien tavoitteiden miettiminen auttaa suunnistamaan erilaisissa muutostilanteissa työmarkkinoilla, Laiho kertoo.

Kaakkois-Suomen TE-toimiston toimipaikkojen ammatinvalinnanohjauksessa kävi vuonna 2014 noin tuhat asiakasta. Reilu neljäsosa asiakkaista oli alle 25-vuotiaita nuoria ja reilu viidesosa yli 45-vuotiaita.

Ammatinvalinta- ja uraohjauksen palvelua on tarjolla neljässä Kaakkois-Suomen TE-toimiston toimipaikassa: Imatralla, Kotkassa, Kouvolassa ja Lappeenrannassa. Lisäksi asiakkaiden käytössä ovat verkossa olevat materiaalit, ja TE-palvelujen valtakunnalliset Työlinjan uraohjauspalvelut puhelimitse ja videolla.

Krista Kierikka