Kolumni

Kolumni: Espanja pani kansalta turvan tukkoon

19.5.2015 13:15 | Päivitetty: 19.5.2015 18:16

Miltä kuulostaisi 30 000 euron sakko siitä, että olet osallistunut mielenosoitukseen parlamenttitalon edessä? Tai 600 000 euron sakko siitä, että olet juhlinut tapahtumaa, jonka viranomaiset ovat ”yleisen turvallisuuden” nimissä kieltäneet?

Kuulostaako Venäjältä? Saudi-Arabialta? Pohjois-Korealta?

Ehkä. Mutta kyse on valtiosta, joka kuuluu Euroopan unioniin.

Kyse on Espanjasta.

Kuinka moni on kuullut Espanjan uudesta turvallisuuslaista? Se astuu voimaan kesäkuussa.

Laki asettaa järjettömiä sakkorangaistuksia muun muassa mielenosoituksiin osallistumisesta ja niiden järjestämisestä. Useiden kymmenien tuhansien eurojen sakon voi saada myös siitä, jos valokuvaa poliisiviranomaisia.

Lakiin on jätetty niin paljon tulkinnanvaraa, että pahimmillaan mielenosoitukseen liittyvän häshtägin jakaminen Twitterissä voi olla rangaistavaa.

Räikeintä on se, että poliisille annetaan valtuudet määrätä valtavia sakkoja ilman tuomioistuimen päätöstä. Tämä rikkoo härskisti ajatuksen vallan kolmijaosta.

Espanjalaiset ovat vastustaneet lakia äänekkäästi. Opposition mukaan maasta tehdään poliisivaltio.

Vastustuksesta huolimatta johtava Kansanpuolue (PP) jyräsi lakimuutoksen voimaan. Puolue räpiköi korruptioskandaaleissa, eivätkä espanjalaiset ole pitäneet puolueen tavasta hoitaa talouskriisiä.

Espanjalaisten tyytymättömyys kärjistyi laajoihin mielenosoituksiin vuonna 2011. Sellaisia Kansanpuolue ei enää halua nähdä.

On ala-arvoista, että Euroopan unioni rankaisee jäsenmaita taloudenpidosta, mutta ei puutu kokoontumis- ja ilmaisunvapauden rajoittamiseen.

Jos kansa kapinoi EU:n budjettikuria vastaan, parlamentti saa iskeä sille suukapulan. Siihen ei troikka puutu.

Unionin arvot ovat mädät.

Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän toimittaja.

Pinja Valkonen