Unohdettu kirjailijasuuruus ansaitsisi tulla nostetuksi

13.9.2017 4:00

Kesäinen polkupyöräretki tuo eteen aina iloisia yllätyksiä. Yksi sellainen menneenä kesänä oli matkan varrelle osunut Sakari Topeliuksen lapsuudenkoti Uudessakaarlepyyssä länsirannikolla.

Meillä Kymenlaaksossakin olisi syytä juhlaan.

Museona toimiva rakennus oli täyden remontin vallassa. Se avataan uudelleen ensi vuonna, jolloin tulee kuluneeksi 200 vuotta koko kansan satusetänä tunnetun Topeliuksen syntymästä. Kaikki viittasi siihen, että tapahtumaa tullaan juhlistamaan näyttävästi.

Meillä Kymenlaaksossakin olisi syytä juhlaan. Samuli Parosen syntymästä on tänä vuonna kulunut 100 vuotta. Virolahden Ravijoella syntynyt ja kahdesti valtiopalkittu kirjailija ehti lyhyessä ajassa julkaista laajan romaanituotannon.

Vahvimman jäljen hän jätti aforismeillaan, lyhyillä ja tiivistetyillä mietelmillä. Monet puoli vuosisataa sitten kirjoitetut ajatelmat ovat toteutuneet sellaisenaan ja monet epäilemättä odottavat toteutumistaan. Hän pureutuu terävästi eriarvoisuuteen, suomii kilpailuttajia ja puhuu lakkaamatta rauhan puolesta. Myös pohtiessaan ihmisen ja luonnon suhdetta hän oli edellä aikaansa.

Itsenäisyyden ajan itsenäinen ajattelija ansaitsee tulla esiin nostetuksi. Kirjastot ja muut kulttuuritoimijat, ottakaa koppi tästä ajatuksesta.

Kirjailija Samuli Parosen tuotannon ympärille rakennettu tapahtuma toisi eloa nuupahtaneeseen Kaakkois-Suomen kirjalliseen elämään. Tapahtumalle olisi helposti saatavissa myös valtakunnallista näkyvyyttä.

Heikki Pennanen, Kotka