Usko, toivo ja outlet

12.8.2017 4:00

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Nina Brask (sd.) kertoi Kymen Sanomissa (9.8.), että hänen uskonsa Kantasataman outlet-hankkeeseen on alkanut horjua. Hänen mukaansa, ja aivan oikein, poliittisten päättäjien pitäisi havahtua vaatimaan kaupunkilaisten etua.

Henkilökohtaisesti en ole uskonut hankkeeseen missään vaiheessa, vaikka toki toivonkin sen toteutuvan. Näin isoja hankkeita ei kuitenkaan pitäisi rakentaa pelkkien toiveiden varaan. Viime vuoden heinäkuussa valtuuston piti ylimääräisessä kokouksessa hyväksyä hanke kovalla kiireellä. Itse boikotoin kaupunginvaltuutettuna tuota kokousta, koska sopimus kehittämisyhtiön kanssa oli epämääräinen ja siitä puuttuivat kaikki takuut, enkä myöskään hyväksynyt keinotekoista kiirettä, jolla valtuutettuja painostettiin.

Kysyin tuolloin kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannoselta, miksi sopimukseen ei ollut kirjattu maksuvelvoitteita kehittämisyhtiölle siinä tilanteessa, että hanke viivästyisi tai ei toteutuisi. Hannosen mukaan kohta oli poistettu sopimuksesta Cameron Sawyerin asianajajien toiveesta. Kaupungin virkamiesjohto oli suostunut, koska ”ei haluttu käydä vääntämään siitä, kun oltiin jo niin kauan oltu tekemisissä, että oltiin vähän niin kuin kavereita”.

Nyt, vuotta myöhemmin, takuita ollaan kirjaamassa maanvuokrasopimukseen. Hyvä niin, mutta on huolestuttavaa, että kehittämisyhtiön allekirjoitusta ei tunnuta saatavan tuohon paperiin.

Hankkeesta on jo aiheutunut kaupungille merkittäviä kustannuksia, vaikka virkamiesjohto toisin väittääkin. Pelkästään kantasataman erilaisten vuokrasopimusten ennenaikainen irtisanominen kolmansien osapuolien kanssa, jotta outletille saatiin tilaa, maksaa kaupungille menetettyinä vuokrina yli 2 miljoonaa euroa.

Kehittämisyhtiön painostaminen tässä vaiheessa on myöhäistä, koska ei Kantasatamaan ketään muutakaan toimijaa ole tulossa. Nyt ei enää auta kuin toivoa.

Kim Soares (sd.), Kotka