Sininen tulevaisuus ei ole uskottava

17.7.2017 4:00

Minua epäilyttää Sininen tulevaisuus - eduskuntaryhmän nimi. Kenelle tulevaisuus on sininen ja mitä tämä sinisyys tarkoittaa? Lieneekö sinisyys EU-lipun väri vai kenties jotain hyvää Suomelle? Sen verran uskallan kuitenkin sanoa, että itse ryhmälle tulevaisuus ei ole ruusuilla tanssimista vaan lähinnä ruusupensaiden läpi juoksemista seuraavissa vaaleissa.

Poliittinen ohjelma, jota kukaan ei vastusta ei ole ohjelma ollenkaan, vaan jo vallitseva konsensus.

Perussuomalaisista eronneen uuden ryhmän ainoa koherentti linja on olla jotain muuta kuin perussuomalaiset, etenkin maahanmuuttokritiikin osalta. Ryhmä vannoo hallitusohjelman nimeen ja uudessa periaateohjelmassaan luettelee kaikki yleismaailmalliset positiiviset kliseet, mitä poliitikko vain voi luvata. Kuka ei haluaisi uskoa tulevaisuuteen ja työtä kaikille? Sellainen poliittinen ohjelma, jota kukaan ei vastusta ei ole poliittinen ohjelma ollenkaan, vaan jo vallitseva konsensus.

Uutta ryhmää pitää kasassa vain Soinin ulkoministerin salkku, muille luvatut hillotolpat, kuten Hanna Mäntylän uusi työpaikka EU:ssa, sekä myytit siitä, miten niin sanotut pimeät voimat olisivat vallanneet puoluekokouksen ja järjestäneet vallankaappauksen. Väite sinänsä on jo naurettava, sillä suurin osa puoluekokouksessa olleesta porukasta oli ollut edellisissäkin kokouksissa. Porukka kai kyllästyi vain nykymenoon. Sinisen tulevaisuuden kansanedustajien on helpompi tarttua keksittyihin taruihin kuin myöntää omat tehdyt virheet. Niinkin pitkälle mentiin, että kansanedustaja Tiina Elovaara valheellisesti väitti kokouksella olleen natsitervehdyksiä. Toimittajat twitterissä torppasivat nämä väitteet.

En voi ennustaa kirkasta tulevaisuutta kansanedustajaporukalle, jonka takana on historia uskottomuudesta aatteelle. Uudella ryhmälle, joka ei ole edes puolue, ei ole luvassa uskottavaa poliittista ekolokeroa. He eivät erottaudu yleispuoleista ja ajavat lähinnä samoja asioita kuin kokoomus ja keskusta. Heillä ei ole edes kannatusta nuorissa, kun perussuomalaisten nuorisojärjestö pysyi yhtenäisenä koko loikkauksen ajan. Miksi edellä mainittujen kannattajat edes harkitsisivat uuden pienen ryhmän äänestämistä kun parempiakin vaihtoehtoja löytyy.

Daniel Kaartinen (ps.), Lappeenranta