EU aikoo kieltää nyt palvilihan

17.7.2017 4:00

Savusaunassa tai savustusuunissa 60–100 asteen lämpötilassa perinteisesti palvatun lihan valmistus ja syönti loppuu Suomessa kokonaan, jos Suomelle ei myönnetä poikkeuslupaa.

Aiemmin EU on kaikessa viisaudessaan asettanut rajoituksia puusaunojen käytölle. Syynä ovat savukaasut. Ne ovat EU:n mielestä hengenvaarallisia.

Onneksi Euroopan unionia ei ollut aikana, jolloin suomalaiset asuivat savupirteissä, kylpivät savusaunoissa ja viljelijät kaskeamalla. Elivät siis savun keskellä.

EU-byrokratian ja turhan sääntelyn esimerkkeinä on käytetty käyriä kurkkuja. Ne, palvattu liha ja saunominen ovat silti vain yksittäisiä esimerkkejä. Vastaavia, maamme oloihin täysin sopimattomia esimerkkejä on vaikka kuinka paljon.

EU koostuu valtioista ja kansakunnista, jotka poikkeavat hyvin paljon toisistaan. Ja kun EU sitten laatii omia määräyksiään, ne ovat joko epäkelpoja kompromisseja tai ne on laadittu isojen jäsenmaiden sanelemina. Silloin jää huomioimatta, että Suomi on monissa asioissa täysin erilainen kuin esimerkiksi Kreikka.

Edellinen on silti vain hyttysen ininää sen rinnalla, mitä on tulossa. Saksan Angela Merkel ja Ranskan Emmanuel Macron näkevät, että nyt on sopiva aika kehittää liittovaltiota ”yhä syvemmälle”. Federalistien piirustuspöydillä on ratkaisuja, jotka sisältävät muun muassa yhteisvastuun veloista. Kreikkalaisten on sen jälkeen nykyistä helpompaa jatkaa vastuutonta taloudenpitoa, koska maksaja löytyy aina Pohjolan perukoilta.

Reijo Tossavainen, Savitaipale