Voiko puolustusministerinä olla loikkari?

16.7.2017 4:00

Perustuslain 60 §:n mukaan ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia. Voiko ministerinä olla sanansyöjiä ja loikkareita? No, perustuslakia voidaan ilmeisesti viime aikojen tapahtumien perusteella venyttää ja vanuttaa monella tavalla.

Soini, Terho, Niinistö ja muut loikkarit ovat huonoja häviäjiä.

Maanantaina 10.7. Ylen A-studiossa oli haastateltavana ministeri Sampo Terho. Siinä(kin) kävi ilmi, että puolustusministeri Jussi Niinistö oli junailemassa perussuomalaisten hajottamista. Vielä puoluekokouksen alussa Niinistö esiintyi Suomen lipun kantajana, mikä kunniatehtävä lienee annettu hänelle ”ansiokkaasta toiminnasta puolueen hyväksi”.

Todettuaan ministeri Timo Soinin siiven hävinneen käsittääkseni reilussa äänestyksessä Niinistö ryhtyi vehkeilemään puoluettaan vastaan. Tällaiselle toiminnalle puolustusministerin oli vaikea keksiä mitään järkevää puolustettavaa. Niinpä puhemiehenä on ollut Niinistön aseenkantaja Simon Elo.

Jos loikkarit olisivat eronneet ennen puoluekokousta, he olisivat toimineet kuin ”rehelliset ja taitavat” Suomen kansalaiset, ja silloin heidän sanoihinsa voisi luottaa sellainenkin, joka vain seuraa politiikkaa. Muistutan siitä, että Timo Soini sanoi ennen kokousta, että hän ei ole eroamassa puolueesta. Toisin kävi. Kyseessä on sekä sanansyöjä että loikkari.

Soini, Terho, Niinistö ja muut loikkarit ovat huonoja häviäjiä. He saattavat pettää uudemman kerran jossain toisessa yhteydessä. Parasta olisi, jos suomalaisiin puolueisiin ei pesiytyisi enempää heidän kaltaisiaan. Sopii myös ihmetellä keskustan ja kokoomuksen veljeilyä loikkareiden kanssa. Oppositio oli tällä kertaa oikeilla jäljillä vaatiessaan hallituksen eroa tai uusia vaaleja.

Hävittäjälentäjä Lauri Pekuri kertoo muistelmakirjassaan, kuinka sotavankeudessa vuonna 1944 häntä kosiskeltiin siirtymään silloisen vihollisen puolelle. Pekuri sanoi kuulustelijalle: ”Miksette ota loikkareita puolellenne? Hehän ovat aatteen miehiä jo valmiiksi!”. Kuulustelija totesi: ”He ovat pettäneet isänmaansa jo kerran. He voivat pettää meidätkin.” Silloinen kapteeni Pekuri oli kunnian mies eikä suostunut puna-armeijan majuriksi, vaikka hänen lapsilleen luvattiin lisäksi polkupyörät. Enkä usko, että hän olisi ryhtynyt loikkariksi edes ministerin pestiä ja Volgan takapenkkiä vastaan.

Erkki Heinilä, Lappeenranta