”Oppimistapahtumia” ollut tarpeeksi

14.7.2017 4:00

Ruotsalainen akkutehdas Northvolt tekee sijoittamispäätöksensä odotetusti kotipesäänsä Ruotsiin. Miksi erityisesti Kotkassa saamme odottaa sellaista uutista, joka toisi samanlaista nostetta kuntalaisten hyvinvoinnille ja elinvoimaisuudelle, kuten esimerkiksi Googlen sijoittuminen Haminaan?

Kun hunajaa on tullut, niin ”mehiläisetkin” ovat

Kaiken aikaa meilläkin puhutaan siitä, kuinka kansainvälinen kaupunki Kotka on, sillä on hyvä logistinen sijainti ja yhdessä Haminan kanssa se on Suomen suurin vientisatama ja niin edelleen. Silti jäämme jatkuvasti muiden jalkoihin. Northvoltin menetys oli tietysti koko seudulle pettymys, vaikka sen saattoikin arvata. Kehitysyhtiö Cursor selittelee tätä muun muassa oppimistapahtumana. Kuinkahan monet oppimistapahtumat meidän on vielä käytävä täällä läpi ennen kuin onni lopulta potkaisee?

Cameron Sawyer kehitysyhtiöineen piti tuoda myös miljoonasijoittajat Kotkan Kantasatamaan. Kaikki on ollut suuria puheita ja lupauksia täynnä, mutta hämäräperäisten liiketoimien epäilyt ovat vain kasvaneet, ja sydänkurkussa saa pelätä sitä, että Kotka höyrähtää lopullisesti ja sijoittaa sähkömiljoonansa sinne eikä opi tehdyistä virheistä yhtään mitään. Kun hunajaa on tullut, niin ”mehiläisetkin” ovat alkaneet pörrätä ympärillä – ja ottajia näyttää riittävän.

Kuntalaki lähtee siitä periaatteesta, että kunta hoitaa itsehallinnon nojalla itselleen ottamansa tehtävät ja järjestää sille laissa erikseen säädetyt tehtävät. Kuntalaisten hyvinvointia ja elinvoimaa edistettäessä on huomioitava myös se, että palvelut järjestetään taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla. Tämä tarkoittaa silloin myös sitä, että Kotkan sähkömiljoonia sijoitettaessa rahoja käytetään tuottavasti ja turvallisesti.

Mikäli Kotkan Kantasatamahankkeeseen ei löydy ulkopuolisia sijoittajia, niin näpit irti Kotkan sähkörahoista. Jos Kotka ei kykene löytämään Kymenlaakson sähkön osakkeiden kaltaista tuottavaa ja turvallista sijoituskohdetta, moraalisesti oikea ratkaisu on laittaa Kotkan sähkörahat lainojen maksuun, joita on jouduttu ottamaan alijäämäisen talouden vuoksi vuosittaisten lisämäärärahojen tarpeeseen kunnan palveluiden ja tehtävien turvaamiseksi.

Vesa Levonen, kaupunginvaltuutettu (kesk.), Kotka