Suurlippu juhlistaa Suomen satavuotisuutta

11.7.2017 4:00

Juhannuksena vietettiin Suomen lipun päivää. Yli yöttömän yön siniristilippumme hulmusi saloissa juhlistaen kesän suurinta juhlaa.

Sen taustalla on Venäjän laivaston valkopohjainen Andreaan vinoristi.

Suomi viettää tänä vuotta itsenäisyytensä satavuotisjuhlia. Harva kuitenkaan tietää sitä, että tänä vuonna ei vietetä siniristilipun satavuotisjuhlia. Ne juhlat ovat vasta ensi vuonna toukokuun 28. päivänä.

Kun Suomi itsenäistyi, kansakunnan tunnuksena toimi vaakunastamme johdettu leijonalippu. Sisällissodan jälkeen punapohjaista leijonalippua pidettiin kuitenkin valkoisten mielestä liian punaisena.

Haluttiin valkoista lippua, joksi tuli suomalaisten purjehdusseurojen käyttämä siniristilippu. Sen taustalla on Venäjän laivaston valkopohjainen Andreaan vinoristi. Yllättävää, mutta totta on, että itsenäisen Suomen lippu saa kiittää maamme läheisistä suhteista keisarilliseen Venäjään.

Suomen lipun satavuotisuutta tullaan juhlistamaan monin tavoin ensi vuonna. Tärkein tapahtuma on Haminassa. Siellä vedetään 28.5.2018 salkoon maailman suurin Suomen lippu osana Haminan kaupungin perustamaa Haminan lippumaailmaa. Tällä hetkellä korkein lippusalko on Riihimäellä. Se on 40 metriä korkea.

Suurlippu juhlistaa sekä itsenäisyyden että lipun satavuotisuutta. Kuinka korkealle se kohoaa, riippuu nyt meistä suomalaista.

Yhdessä Mesenaatti.me yhteisörahoituspalvelun kanssa on Haminan kaupunki käynnistänyt joukkorahoituskampanja suurlipun toteuttamiseksi. Se on hyväksytty yhdeksi Suomi 100 -hankkeeksi.

Eikö vähimmäistavoite ole aikaansaada korkeampi lippusalko kuin Ruotsissa? Siellä korkein salko on 48 metriä. Nostetaan Suomen lippu korkealle, yhdessä.

Kimmo Kiljunen, toiminnanjohtaja, Haminan lippumaailma