Maahanmuuttajat tekisivät töitä

10.7.2017 4:00

Suomessa on 100 000 avointa työpaikkaa ja 80 000 työikäistä väliinpudonnutta. Työnantajat etsivät työntekijöitä ulkomaita myöten.

Sekö on kiitos ja tunnustus kotoutumisesta – ja kotouttamisesta?

Samaan aikaan meillä on turvapaikkaa ja työtä toivovia maahanmuuttajia ehkä muutama tuhat. On Ali, nosturiauton kuljettaja, Hassan, hitsari, Aman, autonkuljettaja ja Taha, korkeakoulutettu englantia puhuva arabian kielen opettaja. He ovat lähteneet, jotkut perheineen, sotaa ja muuta väkivaltaa pakoon. He ovat osoittaneet haluavansa sopeutua Suomeen ja he haluaisivat tehdä työtä täällä. Työn sijaan heille tarjotaan karkotusuhka. Sekö on kiitos ja tunnustus kotoutumisesta – ja kotouttamisesta?

Suomi ja muukin Eurooppa pelkää aiheellisestikin uutta maahanmuuttoaaltoa. Siksi turvapaikkasääntöjä on useaan otteeseen kiristetty. Uusiin saapujiin tietenkin sovelletaan niitä. 2015 syksyllä saapuneet tulivat kuitenkin niiden entisten sääntöjen vallitessa. Käsittääkseni niin sanottu luottamuksensuojaperiaate vaatisi kohtelemaan heitä noiden entisten, ei muutettujen, mukaan.

Tulijoiden joukossa on monenlaisia ihmisiä. Jos uskaltautuu tutustumaan edes muutamaan, huomaa, että ihmisiä he todella ovat. Tuskin kukaan heistä on lähtenyt pitkälle, kalliille ja vaaralliselle matkalle ilman syytä. Luultavasti kaikki eivät kuitenkaan omaksu helposti suomalaisia arvoja ja elämäntapaa. Tai sitten omaksuvat niistä ne kurjimmat!

Vastaanottokeskuksissa ja vapaaehtoisten auttajien parissa olisi paljon asiantuntemusta tässä suhteessa. Pelkään, että viranomaisemme eivät ole käyttäneet sitä asiantuntemusta lainkaan päätöksiä tehdessään. Toivon erehtyväni. Itse olen hyvästellyt eräitä, joiden tänne jääminen olisi muutamassa vuodessa ollut Suomenkin etu. Yksi edellä mainitsemistani turvapaikanhakijoista ihmetteli, miksi hyvät käännytetään ja pahat saavat oleskeluluvan...

Trump uhosi lähettävänsä paperittomat rikoksiin syyllistyneet helvettiin. Ketä meiltä lähetetään?

”Kun väki vähenee, niin pidot paranee”, niinkö? Syntyvyys on Suomessa laskenut alimmilleen sitten 1800-luvun nälkävuosien. Maahanmuuttajissa on myös lapsiperheitä. Jos tosiasiat suostutaan ottamaan huomioon, niin näiden karkottaminen on silkkaa typeryyttä. Se on myös väärin ja häpeällistä.

Matti Nissinen, Nastola