Eduskunta ei kaipaa viheltelijöitä

8.7.2017 4:00

Kansanedustajien vaalitapa olisi uudistettava kaikkia meitä suosivaksi. Ehdokas ei saisi istuntokautena ylittää lain sallimaa ikärajaa. Kaudet tulisi rajoittaa korkeintaan kolmeen eli 12 vuoteen. Sinä aikana on ehtinyt tehdä sanottavansa.

Ehdokkaiksi esitettävien tulisi edustaa tiedoiltaan ja taidoltaan korkeaa valmiutta. Mielummin heillä tulisi olla käytännön kokemusta laajalti työelämästä ja kaikesta elämässä tarvittavista tiedoista eri alueilta. Näin nyt ei ole.

Edustajalle maksettaisiin kulloinkin kuuluva palkka. Mikäli edustajaksi tulleella on muita tuloja, niitä ei makseta. Henkilön ollessa eläkeläinen, niin eläkkeen maksu keskeytettäisiin. Eläkeikään hänelle maksetaan ansaittu korkein eläke, kuitenkin ylärajana olisi 10 000 euroa kuukaudessa. Henkilö, jolla on tämän suuruinen eläke, on elämässään ansainnut tarpeeksi rahaa, eli rahavaikeuksia elämässä ei ole.

Nämä rajatut edustajavuodet ja ikäraja poistavat sen epäkohdan, että siellä on aina valveilla olevat edustajat. Ei siellä ketään haukottelevia ja jo kaikkensa antaneita henkilöitä tarvita. Teollisuudessa heitä kutsutaan kuulemma viheltelijöiksi.

Erkki Höijer, Lappeenranta