Venäjä osoittaa mahtiaan Itämerellä

7.7.2017 4:00

Monien suomalaisten pahin pelko saattaa lähiaikoina toteutua Itämerellä. Venäjän ja Kiinan yhteinen sotaharjoitus Itämerellä kertoo jotakin Venäjän valitsemasta uudesta tavasta osoittaa voimaansa läntiselle maailmalle. Harjoituksella turvataan muka Itämeren kauppamerenkulkua ikäänkuin se olisi uhattuna. Se on vakava peite tarina niille pyrkimyksille, joita Venäjä todellisuudessa tavoittelee. Kiina lähettää modernia sotakalustoaan tähän yhteisharjoitukseen. On todellakin aikoihin eletty.

Tuskin Naton joukot sivusta seuraavat tätä pahanenteistä näytelmää.

Tuskin Naton joukot sivusta seuraavat tätä pahanenteistä näytelmää. Houkutuslinnut kutsuvat Naton perhosia yhteiseen leikkiin, joka saattaa päättyä ikävällä tavalla. Tavoite on saavutettu. Suomi valmistautuu jälkipyykkien selvittämiseen. Nato saattaa saada kylkeensä pahan haavan, jonka parantelussa menee oma aikansa. Eri asia on, suostuuko se uhrin osaan vai maksaako se potut pottuina.

Venäjää nakertaa Syyriassa saamansa sotilaallinen arvovaltatappio, kun Nato pudotti yhden sen koneista. Nyt on sitten näytelmän jatkonäytös vireillä Itämerellä, jota ennen kutsuttiin rauhanmereksi. Naton koskemattomuus on nyt kovalla koetuksella.

Venäjällä on ilmeinen halu toteuttaa kosto operaationsa Itämerellä. Yhteentörmäykset voidaan aina lavastaa onnettomuuksiksi. Se on kansainvälinen tapa. Venäjä saattaa pyrkiä osoittamaan, että se on vahvempi sotilasmahti kuin Nato kumppaneineen.

Pentti Honkonen, Hamina