Rikkaiden lapsilisät pientuloisille perheille

6.7.2017 4:00

Suomi on siirtynyt nousukauteen, seitsemän laihaa talousvuotta on takana ja seitsemän nousuvuotta alkanut. Maailma on ollut muutoksessa jo parikymmentä vuotta, ja siinäkin pätee talouselämän peruslaki.

Nyt epäilijät ja mustamaalaajat ovat taas innoissaan: ”Saapa nähdä, kuinka pitkä tämä noususpurtti on?” Suomen talouselämän rattaat kuitenkin kohisevat jälleen; Investoinnit tehtaissa kasvavat, tilauskirjat ovat täynnä. Lisäksi palvelujen vienti on jo yli metsätuotteiden viennin arvoltaan.

Euroopassakin on valoisaa nähtävissä. Englannin brexit sai kapuloita rattaisiin juuri päättyneissä parlamenttivaaleissa. Pelätty äärioikeiston nousu politiikassa hiipui alkaen Hollannista, jatkuen Saksassa ja nyt Ranskaan. Siirtolaisuuden jyrkät vastustajat ja vihapuheiden vaalijat kärsivät tappiot. Näin kävi Suomessakin juuri.

Nyt Suomen hallituksen työn ensihedelmät ovat nähtävissä, pitkään kasattu yhteiskuntasopimus alkaa purra. Muissa maissa palkat ovat kasvaneet runsaasti, kun Suomessa on talkoohengessä sinnitelty entisin palkoin. Nyt 100-vuotias Suomi hallituksineen voisi tehdä ison loikan kun poistaisi lapsilisäoikeuden yli 80 000 euroa palkkatuloja vuodessa saavilta talouksilta tai 80 000 euroa vuodessa pääomatuloja saavilta talouksilta, ja siirtäisi vapautuvat varat pienituloisten lapsiperheiden hyväksi. Tämä viisas veto toisi hallitukselle kaivattua tasa-arvoisuusajattelua.

Nyt oppositio on tehnyt kaikkensa revittäessään pienituloisten aseman heikennyksiä valtion velan kasvun lievennystalkoissa. Yhdessä mekin selviämme nyt kasvun alettua, kun työllisyyteen saadaan parannuksia.

Pertti Mela, Lappeenranta