Talouden käänne näkyy myös Kymenlaaksossa

5.7.2017 4:00

Valtionvarainministeriö täsmensi talouden kasvuennustetta juhannuksen alla. Vielä huhtikuussa arvioitiin, että talous kasvaa 1,2 prosentin prosentin vauhtia, nyt saavutamme jo 2,4 prosenttia. Hallitus on tehnyt politiikkaa ajassa ja luonut taloudelle edellytyksiä kasvaa. Muutama vuosi sitten emme osanneet kuvitellakaan, että talous kasvaa nyt tällä vauhdilla.

Maakuntamme tarjonta täydentää toinen toistaan hyvin.

Selvä käänne parempaan näkyy myös meillä täällä Kymenlaaksossa. Keskuskauppakamari julkaisi lukuja Suomen viennistä, tässä vertailussa Kymenlaakso komeili toisella sijalla. Meiltä viedään maailmalle 8,7 prosenttia koko Suomen viennistä. Ainoastaan Uusimaa on listalla edellä. Suomen tavaraviennin arvo vuonna 2016 oli 51,8 miljardia euroa. Kymenlaakso hyvä sijoitus tässä vertailussa kertoo myös siitä, että Kotka-Haminan satama on hyvässä vireessä.

Kotka-Haminan satama ei ole tunnettu ainoastaan kauppasatamana, heinäkuussa sinne rantautuvat loistoristeilijät. Kotkan ja Haminan kaupungit, sekä etupäässä Cursor on tehnyt uraauurtavaa työtä saadessaan maailman meriä kyntävät risteilijät tuhansine asiakkaineen meille tänne kaakonkulmalle. Tänä kesänä on Kotkaan odotettavissa jopa yli 5 000 vierasta. Luku on merkittävä. Kymenlaakso tuskin pystyisi yksin majoittamaan näin isoa joukkoa, ilman risteilyaluksia.

Kotka-Haminan seutu pystyy tarjoamaan turisteille huikeita elämyksiä ja paljon tekemistä. On Sapokkaa, saaristoa, Haminan keskusta, Pyhtäällä tuulitunnelia ja Loviisakin lähellä. Vielä kun saadaan lisättyä pohjoisen Kymenlaakson helmet risteilyvieraiden ohjelmalistalle, on tarjonta ylitsevuotavaa. Kouvolan päässä pääsee tutustumaan Unescon maailmanperintökohteeseen Verlaan, Repoveden luonnonpuistoon, hyppäämään laskuvarjolla Utissa ja kiihdyttämään itsensä Tykkimäen laitteilla vauhtiin. Maakuntamme tarjonta täydentää toinen toistaan hyvin. Meillä pääsee nauttimaan maalla, meressä ja ilmassa. Kymenlaaksoa matkailumaakuntana on mainostettu hyvin, mutta tälläkin saralla voisimme vielä lisätä paukkuja yhteistyöhön.

Matkailutulot sekä matkailun työllistävät vaikutukset ovat Suomella merkittäviä. Vientiin rinnastettava matkailutulo vuonna 2014 oli neljä miljardia euroa. Yöpymiset lisääntyvät sekä kotimaisten että ulkomaisten matkailijoiden parissa. Joulukuussa 2016 kirjattiin 1,5 miljoonaa yöpymisvuorokautta Suomen majoitusliikkeissä. Luvut ovat huimia ja vielä noista muutaman vuoden takaisista nyt jo kasvaneita. Potentiaalia matkailun osalta on siis runsaasti ilmassa. Yhdessä tehden ja suunnitellen Kymenlaakso hyötyy eniten.

Markku Pakkanen, kansanedustaja (kesk.), Kouvola