Energiatodistus on turha

5.7.2017 4:00

Kun luin 28. päivän lehdestä, että Suomessa aletaan myytäviltä ja vuokrattavilta asunnoilta vaatia energiatodistusta, jonka hinta saattaa olla jopa 520 euroa, niin kysyin vaimolta: ”Onko tänään aprillipäivä”. Ei ollut.

Mitähän järkeä energiatodistuksesta on, ja mistä ja miten se hankitaan? Vuodethan ovat erilaisia, samoin energian kulutus. Itselläni omakotitalossa maakaasun ja sähkön kulutukset vaihtelevat rahassa mitaten 200–400 euron välillä vuosittain. Miten talo, joka on kylmillään?

Entäpä, jos todistus on pitänyt hankkia eikä kauppoja tule? Se saattaa olla monelle pienituloiselle kova paikka. Mikäli kiinteistössä tehdään muutoksia, pitääkö hankkia uusi todistus? Tuskinpa energian kulutus tällä toimenpiteellä vähenee, sillä se on jo niin kallista.

Keski- ja Etelä-Euroopassa, josta tämä Hölmölän esitys on lähtöisin, energian kulutus on tasaisempaa. Talot, jotka lämmitetään omasta metsästä otetuilla puilla, eikä niiden kulutusta arvioida, niin mikä on niiden käytäntö?

Kun jokaisen talon maakaasun-, sähkön-, öljyn- ja muidenkin energiatarpeiden kulutus näkyy laskuissa, joita yleensä näytetään kaupanteossa, niin miksi tämä uusi veroluontoinen todistus on tarpeellinen? Kelpaako kiinteistöstä saatu todistus niin kauan, kun kiinteistö on käytössä vai pitääkö se aina uusia? Eduskunnalla on valta ja voima muuttaa tuleva käytäntö, se taitaa kuitenkin olla täyttä utopiaa.

Aulis Soukka, Hamina