Halla-ahon menestys riippuu talouskehityksestä

4.7.2017 4:00

Kaikenlaista spekulointia käydään siitä, minkälaisen nosteen perussuomalaiset saavat, kun Jussi Halla-aho johtaa puoluetta. Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka arvioi, että Halla-aho pystyy keräämään taakseen suuren kannattajajoukon, josta tulee valtapoliittinen peluri. Tarkan arviot pidetään mielessä, mutta siihen vaikuttaa moni asia ja lopputulosta emme vielä tiedä.

Populismin leviämisen estämiseksi Euroopan unioni käy omaa kamppailuaan.

Kotimaassa paljon riippuu siitä, miten hyvin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johtaman hallituksen aikana alkanut Suomen talouskasvu jatkuu, ja tuoko se toivottua parannusta myös tavallisen ihmisen arkeen. Jos ihmisille löytyy entistä paremmin työtä ja toimeentuloa, se saa kansalaiset pysymään rauhallisina ja populistiset ”kiihdytyspuheet” eivät todennäköisesti enää samalla tavalla tehoa kuin aikaisemmin. Paitsi, jollei sitten satu tulemaan uudelleen vaikeasti ratkottavia ongelmia hallitsemattoman maahanmuuton kautta, jolloin halla-aholaiset pääsisivät näyttämään kyntensä.

Hallituksen ajama maakunta- ja soteuudistus on myös saatava toivotulla ja kestävällä tavalla maaliin. Muuten edessä olisi todennäköisesti hallituksen kaatuminen ja ennenaikaiset eduskuntavaalit, mitä ainakin osa opposition edustajista jo toivoo. Eittämättä perussuomalaisista loikanneet kansanedustajat saisivat todennäköisesti silloin niin kylmää kyytiä vaaleissa, että Timo Soinin oppi-isä Veikko Vennamokin kääntyisi haudassaan.

Populismin leviämisen estämiseksi Euroopan unioni käy omaa kamppailuaan. Siellä on unionisteille tärkeää, etteivät rivit rakoile lisää, jos ja kun Brexit toteutuu. Samoin Euroopan rahaliiton sisällä velloneet ongelmat on kyettävä pitämään edelleen kurissa. Rahaliitto tuskin kestäisi enää samanlaista kriisiä, mitä edellisen hallituksen aikana saimme Suomessakin kokea.

Paljon on muitakin haasteita, ja monia huolestuttaa se, miten Euroopan turvallisuudesta kyetään huolehtimaan. Terrorismin leviäminen on aiheuttanut uudenlaisia turvallisuusuhkia. Ukrainan kriisistä aiheutuneet idän ja lännen väliset jännitteet eivät ole kadonneet mihinkään ja pitävät valitettavasti yllä niin poliittista kuin taloudellista epävarmuutta.

Kuten tohtori Tarkka arvioi, kaikkea ei ole vielä nähty. Voihan olla, että on muitakin kuin Soiniin pettyneitä ja perussuomalaisista tulee vielä koko kansan protestipuolue tai sitten molempia. Suomessa ainakin potentiaalia riittää tällaiseenkin, mutta sen aika näyttää. Käsikirjoitus ei ainakaan tällä kertaa ole etukäteen meidän kenenkään tiedossa, vaikka joku kuinka kehtaisi niin väittää.

Vesa Levonen, kaupunginvaltuutettu (kesk. ), Kotka