Kypärän käyttö on tärkeää

3.7.2017 4:00

Lappeenrantalainen Juhani Sirkiä kirjoitti valaisevasti (KySa 25.6.) erilaisia näkemyksiä kypärän käytöstä. Olin kirjoittanut samasta aiheesta jo keväällä. Kypärän käytöstä on puhuttu paljon, mutta silti näkee jatkuvasti lapsien sekä aikuisten pyöräilevän ilman kypärää. Jäin miettimään, että kokevatko pyöräilijät kypärän käytöstä muistuttamisen liialliseksi holhoamiseksi vai pitävätkö muistuttamista nalkuttamisena. Juhani Sirkiän kirjoitus innoitti kuitenkin kertomaan oman näkemykseni kypärän käytön tärkeydestä:

Pahinta mitä ihmiselle voi sattua tapa-turmassa, on jäädä eloon aivo-vammaisena.

Olimme päiväkävelyllä mieheni kanssa koulupäivän päättymisen aikoihin. Läheisen koulun oppilaita kulki iloisena ohitsemme tien täydeltä, kirkkaat äänet ja nauru raikuivat. He kirmailivat nurmikolla aivan kuin äsken näkemämme kevään ensimmäinen keltainen perhonen. Räkättirastaskin pysähtyi päätään kallistellen katsomaan lasten iloa, aivan kuin olisi halunnut olla mukana. Hymyillen katselimme lapsia, luontoa ja toinen toistamme ajatuksinemme.

Yhtäkkiä ohitsemme meni polkupyörä, jonka kyydissä kirkui kolme tyttöä, eikä kellään kypärää. Sitten näimme useampiakin pyörällä ajavia oppilaita, mutta emme yhtään kypärää. Jos joku olisi kaatunut ja kolauttanut päänsä katuun tai sen reunakivetykseen, olisi seurauksena saattanut olla aivovamma. Nuoria alle 40-vuotiaita ihmisiä kuolee länsimaissa aivovammaan enemmän kuin muihin sairauksiin yhteensä. Olen kuullut aivovammaisen sanovan, että pahinta mitä ihmiselle voi sattua tapaturmassa, on jäädä eloon aivovammaisena.

Olen äitinä huolehtinut erittäin vaikeasti aivovammautunutta 22 vuotta. Menisin mielelläni koululle kertomaan oppilaille ja opettajille henkilökohtaisesti, miten aivovamma vaikuttaa heihin, heidän sisaruksiinsa, äitiinsä ja isäänsä, mutta minulle se on vielä 22 vuoden jälkeenkin niin kipeä asia, että en kykene takotsubon oireyhtymän vuoksi puhumaan siitä.

Ihmisaivoissa on noin 100 miljardia hermosolua ja ainakin saman verran tukisoluja, yli 150 kilometriä hermosäikeitä ja noin miljoona miljardia synapsia. Mietipä, jos vaikka yksi hermosäie katkeaa, tai pienikin, melkein näkymätön pisara aivomassastasi valuu tielle, tai sille kuulumattomaan paikkaan päässäsi, saatat menettää itsestäsi ihmisenä jotain arvokasta, jota et ymmärrä ennen kuin se on myöhäistä. Pään vammoihin ei lääketiedekään kykene vielä kovin usein tekemään muuta kuin kehoittaa sopeutumaan.

Käytä kypärää, niin ehkä sinun tai perheesi ei tarvitse koskaan näin synkkiä asioita ymmärtää tai miettiäkään

Eeva Lehtinen, Kotka