Cursorin lisätyöpaikat tarkoittikin lisää työttömyyttä

1.7.2017 4:00

Cursorin johdon raportti ”2016 Toiminnan kohokohdat” herättää kysymyksiä.

Olisi mielenkiintoista tietää, miten Kantasataman työllisyysvaikutus esitetään poliittisille päättäjille.

Raportti kertoo kolmannella sivulla (liitesivut ovat numeroimattomia ja raportti päiväämätön) kuudennessa kuviossa, että seudun työpaikat olisivat lisääntyneet vuosina 2013–2016 yhteensä 3 746:lla. Kun ei muuta selitetä, tavallinen asukas tai päätöksentekijä ymmärtää asian niin, että se tarkoittaa kokonaistyöpaikkamäärän muutosta neljän vuoden aikana. Jos näin olisi, seudulle olisi syntynyt yli 7 000 uudelle asukkaalle asuntoalueita, enemmän kuin Aittakorpi ja Karhuvuori yhteensä.

Näin ei kuitenkaan ole. Kuvion otsikossa on kirjaimet br. Ne tarkoittavat oletettavasti, että siinä on bruttotyöpaikkoja, ei nettotyöpaikkoja. Eron voi selittää esimerkillä. Kolme kukkakauppaa lopettaa, jokaisessa kaksi henkilöä töissä. Yksi uusi kukkakauppa perustetaan vaikka marketin yhteyteen, jossa kolme työpaikkaa. Nettotyöpaikkavähennys on kolme, mutta bruttotyöpaikkoja on kolme lisää, koska poistuvia työpaikkoja ei oteta huomioon.

Raportin viimeisellä sivulla on kuvio otsikolla työpaikat 2000–2014 tilastokeskuksen tietoina. Tilastokeskus on perusteellinen ja hidas, eikä saanut vuosia 2015–2016 mukaan. Tilastokeskuksen mukaan vuosina 2013–2014 työpaikat seudulla vähenivät 1 346 kappaleella, kun Cursorin mukaan bruttolisäys oli 1 892. Ero on 3 238 työpaikkaa. Hiukan kärjistäen, Cursorin työpaikkalisäykset tarkoittivat lisääntyvää työttömyyttä.

Raportista ei saa selvää, miten Cursor laskee bruttotyöpaikat. Jos ero ei tarkoita poistuvia työpaikkoja, niin mitä sitten? Nettomuutoksia ei myöskään käsitellä seudun kehityssuunnitelmassa eikä niille ole tavoitteita.

Olisi mielenkiintoista tietää, miten Kantasataman työllisyysvaikutus esitetään poliittisille päättäjille. Käytetäänkö siinä Cursorin työpaikkalaskelmia vai Tilastokeskuksen työpaikkalaskelmia? Ja laajemmin, miten kunnat voivat käyttää Cursorin bruttolukuja esim. kun mitoitetaan verokertymää, asuntoalueiden kaavoitusta, kunnallistekniikan rakentamista ym.? Nettolukuja voi.

Raportti löytyy Cursorin sivuilta, googlaamalla esimerkiksi cursor toiminnan kohokohdat 2016.

Arno Wirzenius, Kotka