Maailma on yhä haavoittuvaisempi

19.6.2017 4:00

Mars pysyy toistaiseksi koskemattomana. Se pitää salaisuutensa. Ensimmäinen avaruudessa käynyt ihminen oli Juri Gagarin. Tämä tapahtui vuonna 1961. Hänen kuolemansa pysyi pitkään salaisena venäläisillekin. Juri Gagarin elämä päättyi kymmeniä vuosia sitten hyvin traagisella tavalla lentotapaturmassa. Raskaampi suihkukone ohitti Gagarinin koneen lähietäisyydeltä. Ilmanpaineen johdosta Gagarinin kone kääntyi ylösalaisin ja syöksyi maahan.

Maailmamme on nyt haavoittuvaisempi kuin koskaan. Sitä uhkaavat monet ihmisten aiheuttamat vaarat. Luontomme on muuttunut hyvin arvaamattomaksi. Tapaninpäivänä 2004 tsunami tappoi lähes neljännesmiljoona ihmistä kun mannerlaatat vähän kolhivat toisiaan. On arvioitu, että sen vaikutukset ulottuvat ehkä meidän päiviimme. Maapallon kallistuskulman väitetään tästä syystä muuttuneen muutamalla sentillä.

Oli miten oli. Viime vuosina maamme sääolosuhteet ovat olleet epävakaita. Läntiset ilmavirtaukset ovat monilta osin korvautuneet pohjoisilla ilmavirtauksilla erityisesti keväisin. Näin on tapahtunut kolmena viimeisenä keväänä.

Historiamme muistuttaa meitä mitä ihmeellisimmillä löydöillä. Meksikolaiset löysivät äskettäin suuren atsteekkien pakanallisen temppelin keskeltä Mexicon kaupunkia. Temppelissä uhrattiin jumalille eläviä lapsia ja ihmisiä. Se oli toiminnassa 1500-luvulla.

Suuri ja arvoituksellinen Siinain erämaa pysyy suljettuna, mutta sielläkin leviää maailmalle aitoa kuvamateriaaleja Vanhan testamentin ja Mooseksen ajoilta. Monet Mooseksen aikaiset maamerkit puhuvat vakuuttavaa kieltään siitä, mitä olemme voineet historiastamme lukea. Israelin kansa asui Siinain erämaassa neljäkymmentä vuotta. Siitä ajasta Siinailla kertovat lukuisat maamerkit rukousalttarit ja Jumalalle pyhitetyt paikat sekä kultaisen vasikan rikottu suuri patsaskokonaisuus.

Kerrostalon kokoinen Mooseksen sauvallaan halkaisema kallio on ehkä yksi maailman historiamme vakuuttavin todiste Jumalan olemassaolosta. Jatkuvasti löytyy todisteita ja kärryjen pyöriä siitä mistä israelilaiset ylittivät Punaisen meren.

Pentti Honkonen, Hamina