Matinsaaren kaavalle on vaihtoehtoja

19.5.2017 4:00

Haminan Hillonlahden pohjoispuolisen, Matinsaaren, kaavan laatimisesta on väännetty kättä kohta jo reilut vuoden päivät. Kaava tullee vielä vanhan valtuuston päätettäväksi 30. toukokuuta.

Mikä mahtanee olla neitseellisen alueen rakentamisen hinta-arvio valmiin Matinsaaren korvaajaksi?

Matinsaaren alue on Summan alueen asukkaille tärkeä luonnonkaunis lähivirkistysalue suojaisine venesatamineen, josta on suora yhteys merelle ja läheiseen saaristoon niin kesällä kuin jäitse talvellakin. Alueelle on helppo tulla autolla. Myös liikuntarajoitteisilla on mahdollista siirtyä sujuvasti meren äärelle.

Uuden-Summan alueelta on ollut paperitehtaan valmistumisen jälkeen luontainen kulkuyhteys Matinsaaren kautta merelle. Vehkalahden kunnan aikaan tekemät kaavoitukselliset ratkaisut sekä lähiyhteys merelle ovat olleet monelle tärkeä peruste talon rakentamiselle tai ostamiselle alueelta.

Tarvitseeko satama todella Matinsaaren aluetta? Nyt kaavoittaja perustelee juuri Matinsaaren kautta suunniteltua ratalinjausta elinkeinopolitiikan ja työllisyyden kannalta tärkeäksi. Elinvoimaa ja työllisyyttä Haminan alueella toki tarvitaan. Tuleeko sitä toteuttaa ja siihen pyrkiä keinolla millä hyvänsä? Onko summalaisten ihmisten ja alueyhteisöjen mielipiteellä sekä aiemmin toteutetuilla kaavoituksellisilla sekä maankäytöllisillä ratkaisuilla ollenkaan painoarvoa?

Muitakin vaihtoehtoja, jossa asukkaiden olemassa olevia oikeuksia voidaan pitää yllä, on olemassa. Tilalle on esitetty korvaavaa kohdetta Summanjoen varrelta Suurenkallionniemen alueelta. Mikä mahtanee olla neitseellisen alueen rakentamisen hinta-arvio valmiin Matinsaaren korvaajaksi?

Uhkaako Matinsaaresta tulla ”Haminan Koijärvi?” Kiistatilanne olisi helposti ratkaistavissa rakentamalla vesistöylitys rautatielle nykyisessä voimassa olevassa kaavassa olevaa linjausta (VE-4) pitkin. Tässä vaihtoehdossa voittaisivat kaikki nyt ja tulevaisuudessa.

Vesa Koskiaho, asukas Haminan Summasta