Elämän laki on sellainen

19.5.2017 4:00

Eheys, jäntevyys ja aito uusiutumiskyky ovat häviämässä ja kypsymättömyys, arvottomuus sekä totuuden sisäistämisen puute ovat nyt vallalla. Se ei lupaa hyvää satavuotiaalle Suomelle ja itsenäiselle kansakunnalle.

Vahva yhteiskunnallinen sensuuri pitää huolen, että köyhä pysyy kyykkysillään.

Kenen ehdoilla nyt maailmaamme rakennetaan, kun ei se iso paha susi olisi hiipinyt kansalaistemme kammareihin. Saalista pitää saada ja valtaa sekä kunniaa keinolla millä hyvänsä, että se oma ego loistaisi kunnian kukkuloilla. Menestyjät eivät luovuta tippaakaan omasta saaliistaan niille, jotka ovat jääneet isossa pelissä huonommalle osalle. Vahva yhteiskunnallinen sensuuri pitää huolen, että köyhä pysyy kyykkysillään.

Sosiologit eivät tunnista yhteiskuntamme perusongelmien syntymekanismia, saatikka niiden seurauksia, eli refleksiivisuutta, puolueista puhumattakaan. Palvelut, tuotteet ja yleensä kaikki eläminen on hinnoiteltu parempiosaisia varten, eikä tätä ongelmaa korjata sosiaalituilla. Niin se vaan menee. Kansakunta tavoittelee pyrkimyksillään parempaa kuvaa kansainvälisillä foorumeilla. Ollaan vaan niin kuin ei oltaisikaan ja ummistetaan silmät tosiasioilta.

Kun talous on pitkän hoipertelun jälkeen saatu kasvamaan, tulee se iso paha susi, joka tulee entistä röyhkeämmäksi ja alkaa purra toden teolla. Kansakunta, joka ei pysty poliittiseen, eikä muuhunkaan itsekritiikkiin, ampuu lopulta omaan jalkaansa. Elämän laki kun on sellainen.

Pentti Honkonen, Hamina