Jalat maassa valtion takausvastuissa

18.5.2017 4:00

Kauppalehti julkaisi taannoin valtiovarainministeriön laskelman, jossa todetaan valtion takausvastuiden olevan 46 miljardia euroa, noin 21 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Lisäksi rahoitusmarkkinoiden pääomavastuiden määrä on 8,4 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Takausvastuut ovat kaksinkertaistuneet muutamassa vuodessa. Lisäksi Kauppalehdessä mainittiin Suomen julkisen talouden takausten olevan suhteessa kokonaistuotantoon EU-maissa korkeimmat.

Takausvastuut kohdistuvat tuotannon kehittämiseen, viennin edistämiseen, valtion asuntorahastoihin ja niin edelleen. Uutena takausten kohteena voi olla tuleva maakuntahallinto ja sote-uudistus.

Yhteiskuntaa pitää kehittää, tuotantoa, palveluja ja niiden vientiä pitää kehittää, mutta jalat on pidettävä maassa, jotta takausvastuut eivät huonoina aikoina aiheuta riskiä valtion ja sen talouden romahtamiselle.

Yhteiskunnan kehittymisessä terveen tuotannon ylläpitäminen on tärkein asia. Kilpailu ympärillämme kiihtyy koko ajan ja meidän on pysyttävä kilpailussa mukana. Siihen on vain yksi tie ja se on yritysten ja yhteisöjen panostaminen omiin kehittämisprojekteihin.

Kauko Määttä, diplomi-insinööri, Imatra