Ammattikalastus on tärkeä osa kalastuskulttuuriamme

19.4.2017 4:00

Viekö kalamiesten kateus kalat paikallisista kalakaupoista? Se tuli ensimmäisenä mieleen, kun luin juttua Haminanlahden rysäluvista (KySa 14.4). Haastatellun kaupungingeodeetin kertoman mukaan Haminassa on tehty linjauksia, että rysäkalastus Haminanlahdella loppuu kokonaan vuoden 2019 jälkeen.

Ammattikalastus on kuitenkin ainoa mahdollisuus saada kalakaupoistamme tuoretta, kestävästi kalastettua luonnonkalaa.

Päällimmäisenä syynä näyttää olleen virkistyskalastajien taholta tulleet vaatimukset vesialueen varaamisesta pelkästään virkistyskalastukseen. Veneilyturvallisuuteen liittyviin haittoihin ei ainakaan kannata vedota, sillä rysät ovat veneväylien ulkopuolella ja hyvin merkittyjä. Kutukalojen nousuun vedotessakin lienee taka-ajatuksena, että keväiset ahvensaaliit kasvavat virkistyskalastajien rantakatiskoissa.

Kalastajien ammattikunta on kaiken aikaa pienentynyt kaikilla Suomen merialueilla ja meidän seudullamme taitaa ammattikalastajien lukumäärä olla pian laskettavissa yhden käden sormilla. Ammattikalastus on kuitenkin ainoa mahdollisuus saada kalakaupoistamme tuoretta, kestävästi kalastettua luonnonkalaa. Siksi ammattikalastajien kalastusmahdollisuuksien jatkuva kaventaminen ei ole vastuullista toimintaa. Joka tapauksessa päätöksissä tulisi huomioida kalatalousviranomaisten ja muiden asiantuntijoiden mielipiteet.

Virkistyskalastus on toki hyvä ja tärkeä harrastus, mutta kuten sana virkistys kertoo, se on tarkoitettu yksilölliseen virkistykseen ja enintään oman lähipiirin kalaruuan hankintaa. Toki niin sanottua pimeää myyntiä myös harrastetaan joidenkin lähes ammattimaisesti itseään virkistävien toimesta. Se ei kuitenkaan takaa luonnonkalan saantia seutumme kalakaupoissa ja toreilla.

Myös Kotkassa virkistyskalastajien edut ovat ajaneet rysiä koskevien lupien osalta ammattikalastuksen vastaisiin päätöksiin. Niinpä Norssaaren läheisyyteen paikallisen kalastajan suomukalan pyyntiin tarkoitetun rysän kalastusaikaa rajoitettiin vastoin muun muassa valtion kalatalousviranomaisten suositusta. Kaupunkisuunnittelulautakunta torjui asiantuntijoiden mielipiteisiin perustuneen alkuperäisen ehdotuksen lautakuntaan kuuluvan kalastuksen valvojan ”asiantuntijuudella”. Siinä menivät taas virkistyskalastajien edut ohi kaiken asiantuntemuksen.

Toivon myös tulevaisuudessa saavani niin paikallisista kalakaupoista kuin toreiltakin paikallisesti pyydettyä luonnonkalaa. Siksipä alueemme niin kalastatusluvista päättävien virkamiesten kuin lautakuntienkin tulisi huolehtia siitä, ettei ammattikalastajien ammattikunta osana perinteistä suomalaista kalastuskulttuuria ajaudu tiensä päähän, vaan me kalaruuan ystävät voimme jatkossakin nauttia terveellisestä ja tuoreesta itäisellä Suomenlahdella pyydystetystä lähikalasta.

Pentti Välipakka, meribiologi, Kotka