Haminan rannat kuuluvat kuntalaisille

6.4.2017 4:00

Haminan rannat ovat vaikeasti kuntalaisten ja matkailijoiden saavutettavissa ja ne ovat monin paikoin epäsiistejä. Luvattomat laiturit tuottavat virkamiehille päänvaivaa. Rantoja on kartoitettu ja suunnitelmia laadittu jo 1980-luvulta lähtien, mutta kokonaislinjaukset ovat jääneet kesken. Viimeisin yritys oli 2010 käsittelyyn tullut Kaupunkirantojen yleissuunnitelma. Sen tavoitteena oli saada rannat paremmin kaupunkilaisten käyttöön ja eräänä näkymänä siinä oli kansallisen kaupunkipuiston perustaminen Haminaan.

Yleissuunnitelma sisälsi rantoja kiertävän 14 kilometrin pituisen reitin, jota pitkin olisi mahdollista liikkua kävellen tai pyörällä. Kantakaupungin alueella näitä rantoja on muun muassa Mullinkoskelta Yrjösenpohjaan ja toisaalta Takkaniemen kautta Jamilahteen asti sekä Pitäjänsaari. Haminan kaupungin teknisen toimen perusteellisesti valmistelema esitys eteni keväällä 2010 lautakunnan kautta kaupunginhallitukseen. Sieltä se kuitenkin palautettiin muutaman kohdan vuoksi uudelleen valmisteltavaksi.

Rantatalkoisiin ovat perinteisesti osallistuneet niin yksityiset ihmiset kuin asukasyhdistyksetkin. Kuntalaisaktiivisuus on noussut tällä alueella voimakkaasti muutaman viimeisen vuoden aikana uusien toimijoiden osalta. Kokonaissuunnitelma ranta-asioissa kaupungistamme kuitenkin puuttuu.

Seitsemän vuoden jälkeen kaupunkirantojen yleissuunnitelma on tulossa käsiteltäväksi lautakuntaan ja kaupunginhallitukseen. Toivon sen sisällön tarjoavan linjaukset ja toimenpiteet rantojen kunnostamiselle kuntalaisten hyväksi. Samalla se tuo elinvoimaa eli uusia asukkaita ja työpaikkoja. Tämä on mahdollista vain, jos rannat pysyvät kaupungin eli meidän asukkaiden omistuksessa.

Aarni Ahtola (vihr.), Hamina