Haminaan nuoria turvapaikanhakijoita

3.4.2017 4:00

Haminan kaupunginhallitus tyrmäsi taannoin ilman vanhempiaan Suomeen saapuneiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden sijoittamisen kaupunkiin. Vastustettiin siis jo oleskeluluvan saaneiden lasten ottamista Haminaan. Vastustajilta jäi kertomatta oleellinen seikka: jos ei Haminaan, niin mihin Suomen kaupunkiin tai kuntaan nuoret sitten pitäisi sijoittaa? Ainakin kuntapäättäjiltä voisi vaatia edes tämän verran ulosantia ja konkreettisia ehdotuksia muista suomalaisista paikkakunnista.

Eräät turvapaikanhakijoiden tuloon myönteisesti suhtautuneet saivat kommentteja, että jos haluatte näitä nuoria Haminaan, niin ottakaa heidät asumaan omaan kotiinne. Turvapaikanhakijoiden vastustajilla on menneet käsitteet pahasti sekaisin. Kyseessä ei ole adoptio vaan kotouttamisvaihe Suomeen. Vastaanottokeskuskin on koti, mutta väliaikainen sellainen. Vastuu ihmisistä on Suomen valtiolla ja kunnilla, ei yksityisillä Suomen kansalaisilla.

Edessä olevat kuntavaalit tuovat toivottavasti Haminaan kaupunginvaltuuston ja -hallituksen, jotka pyörtävät entisen kaupunginhallituksen kielteisen kannan. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus tarvitsee kuntien tukea nuorten turvapaikanhakijoiden sijoittamiseksi. Suomi on allekirjoittanut nipun kansainvälisiä pakolaisia koskevia sopimuksia. Lisäksi asioiden hoitamisesta on sovittu yhteisesti Euroopan unionin piirissä. Mitä EU:ssa on yhteisesti sovittu, niin siitä on kaikkien maiden pidettävä kiinni. Vai puristaako kenkä siitä, että Haminan kuntapäättäjät eivät halua islaminuskoisia nuoria Haminaan?

Pentti Heinonen, Hamina