Ilmaisia neuvoja Cursorille

17.3.2017 4:00

Olin suorastaan hämmästynyt, että kehitysyhtiö Cursor oli vaivautunut vastaamaan (KySa 12.2.) mielipidekirjoitukseeni (KySa 2.3.). Vielä enemmän hämmästyin, kun luin kirjoituksen, joka oli loukatun sävyinen. Mainitsin kyllä omassa kirjoituksessani yhtiön nimen, mutta mielestäni lämpimässä mielessä.

Kävin tutustumassa vastauksessa viitattuihin seudun matkailun edistämissivuihin ainakin parikymmentä kertaa. Kerron nyt entisenä autokauppiaana, mikä niissä on omasta mielestäni vikana – ja ihan ilmaiseksi.

Sivut on tehty suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. Ensimmäinen virhe on se, että alkuperäinen kirjoitus on tehty suomeksi ja tästä tehty suora käännös kahdelle muulle kielelle, eli kuvitellaan, että ulkomainen matkailija houkutellaan samalla konseptilla kun kotimainen. Entisenä kauppiaana minulla oli aivan eri myyntipuheet suomalaisille, venäläisille, somalialisille ja romaniasiakkaille.

Myyntipuheet muuttuivat myös ikäryhmittäin. Nuorta juuri kortin saanutta kiinnosti hinnan lisäksi se, paljonko on pelissä hevosvoimia ja miten kovaa se kulkee, kun taas varttuneemmille painoivat taloudellisuus ja turvallisuus.

Uuvuttavan lukemisen jälkeen kävi selville, että Kyminlinna 1:n pani alulle kenraali Suvarov ja Kyminlinna 2:n hollantilainen Jan Peter van Suchtelen. Vielä pitemmälle kun luki selvisi, että saksalainen sotilas Willy Heinz oli kaatunut Kyminlinnan taistelussa. Itse mainitsisin myyntipuheessa heti alussa venäjänkielisessä versiossa, että kenraali Suvorovilla oli sormet ollut pelissä, britti-versiossa heti alussa nimet van Suchtelen ja Willy Heinz.

Toinen neuvo koskee kielivalintaa. Itse laittaisin sen kaikilla naapurimaiden kielillä ja jopa ruotsiksi vaikka se onkin toista kotimaista. Ilmeisesti te ette tiedä, että englantia puhutaan Euroopassa vain parilla saarella. En muista että olisin Kotkan katukuvassa koskaan nähnyt autoissa GB, mutta sen sijaan olen bongannut usein tunnukset RUS, D, NL, F ja joskus I.

Kolmanneksi, tiedän että firmassanne on palkattuna ja tukityöllistettynä jonkun verran ulkomaalaistaustaisia. Heiltä voisi joskus kysyä, sillä he saattavat nähdä asioita, jotka kantaväestön mielestä ovat arkipäiväisiä, mutta jotka ulkomaalaisen silmissä vaikuttavat eksoottisilta.

Kotkassa usein mainitaan, että maahanmuutto on rikkaus. Se rikkaus voisi olla – sen sijaan, että keskustelaan keskenään maahanmuutosta – keskustellaan maahanmuuttajien kanssa. Siitä voisi olla enemmän hyötyä kun nykytavassa, jossa johtoryhmä hymyilee suvaitsevaisen näköisenä kun pakolaistaustainen tukityöllistetty kaataa heillä kahvit.

Kenties vielä hetken valtuutettu, kansainvälinen, joskaan ei monikulttuurinen.

Freddy Van Wonterghem (ps), Kotka